Банкеръ Daily

сблъсък

Няма никаква намеса в сделката с ЧЕЗ

Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти", пред в. "БАНКЕРЪ"

Г-н Веселинов, новите правомощия на КЕВР са факт. И комисията вече може да се намесва в големи сделки по сливания и придобивания в енергийния сектор. Очаквате ли сега тя да започне бърза проверка на продажбата на активите на ЧЕЗ в България?

- Моите очаквания са точно такива. Тази сделка не би била възможна без разрешението от страна на КЕВР. В края на краищата този закон важи за всички правни субекти. Тоест преди хипотетично изпълнителни директори или този, който отговаря за акционерната книга, да нанесе в нея новите акционери, той трябва да има в документацията и разрешението на регулатора. В конкретния случай това е дружеството на г-жа Гинка Върбакова. 

Въпросното разрешение ще се получи, след като г-жа Върбакова докаже, че има необходимия потенциал да управлява разпределителното дружество на ЧЕЗ. Става дума само за него, не за другите шест фирми. Тя трябва да докаже, че дружеството ще се развива устойчиво, че ще се гарантира сигурността на доставките на електроенергия. Съответно българските служби ще дадат становище дали се заплашва националната сигурност с тази сделка. На базата на тези две неща КЕВР ще реши може или не да бъде сключена сделката.

Ще се даде ли отговор на въпроса за финансирането на "операцията"?

Това е смисълът според мен. В момента ние имаме "нероден Петко". Имаме една г-жа Върбакова, която обикаля и казва "ние си търсим финансиране". В света няма такава сделка, и то с публична и държавна компания, каквато е ЧЕЗ, която да се осъществява, без да има някакви твърди договорки за финансирането. Има подписан договор, но няма уважаваща себе си компания в света, която би го подписала  без някакви неотменими банкови гаранции. А купувачът такова нещо няма. 

Всъщност шумът в системата е много по-силен в Чехия, отколкото в България, защото, първо, говорим за едно публично дружество, и второ, дружество с държавно участие, което сключва съмнителна сделка откъм финансиране. 

КЕВР ще се произнесе преди самия акт на придобиване, т.е. преди джиросването на акциите. Когато всички тези обстоятелства ще бъдат ясни.   

Как ще коментирате твърденията на ДПС, че предложените от вашата група текстове противоречат на конституцията? 

- Твърденията им са неверни. Има множество случаи, при които правото на собственост се ограничава, за да бъдат гарантирани по-висши обществени отношения. И случаят е такъв. Имаме такива ограничения в Закона за банките, в Закона за застраховането, ако щете и в Закона за атомната енергия.

Не се ли опасявате от евентуални санкции от Брюксел при държавна намеса в частна сделка? 

- Нямаме никаква намеса в сделката. Имаме защита на публичния интерес. Ние не пречим на ЧЕЗ да се договаря с когото поиска. Преди активите да бъдат придобити от когото и да е, той ще трябва да докаже, че не заплашва националната сигурност, че гарантира сигурността на доставките и че не влиза в колизия с обществения интерес. Това са трите условия. В момента такива са условията и за отнемането на лиценз на дружество в енергийния сектор.

Може ли Гинка Върбакова да има претенции, ако държавата попречи на сделката й с "ЧЕЗ Груп"?

- Силно ме съмнява, че би имала подобни основания, защото регулаторните решения в една държава се отнасят за всички. Това не е регулаторен режим конкретно за ЧЕЗ. ЧЕЗ просто предизвика дебата на тази тема. 

Появиха се и мнения, че не може да се проверява сделка със задна дата? 

- Тази сделка не е със задна дата. Тя не е приключена. Няма влизане в собственост, няма прехвърляне на акциите. 

А какво очаквате от арбитражното дело в САЩ, което чешката фирма води срещу държавата? 

- Всички енергоразпределителни дружества водят дела вследствие на едни регулаторни решения в периода 2013-2014-а. Доколко са основателни ми е трудно да взема страна. Държавата има своите аргументи, те също имат своите аргументи. Не мисля обаче, че арбитражното дело с ЧЕЗ има някакво отношение към конкретния случай.  

Волен Сидеров тръгна с идеята държавата да придобие дял от активите на ЧЕЗ в България. Правителството заяви подобни намерения, после се отказа. На какво го отдавате?

- "Обединени патриоти" има устойчивото виждане, че държавата не трябваше да се оттегля от този сектор. Че това, което се случи с приватизацията на ЕРП-тата, е един от изключително неприятните примери как държавата буквално си продава населението -  като овце за стригане, на един чужд монополист. И това е била теза, която десетилетия развива. И която се оправда с някои мошенически практики на тези дружества за повишаване на техните разходи, и то със свързани с тях дружества. В това отношение твърдението на Волен Сидеров, че държавата трябва да се върне в тези дружества, не е нещо ново. Въпросът е кога, как и дали е възможно за конкретната сделка. За мен тя не е приключена и докато не е приключена, шанс има. В управляващата коалиция съществуват различни мнения по въпроса. Ако сме честни, дори в ГЕРБ има различни мнения. 

Как успяхте да убедите ГЕРБ да промени решението си за новите правомощия на енергийния регулатор и в крайна сметка да ви подкрепи?  

- С изказванията си в зала. Това стана видно. Казахме, че за нас това е изключително важно. И те оттам нататък нямаха много ходове. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във