Банкеръ Weekly

Александър Симов, депутат от "БСП за България", пред в. "БАНКЕРЪ"

Най-краткият разказ на ужасите: Да има кабинет "Борисов 4"


Има поне няколко големи теми, по които вот на недоверие може и трябва да бъде искан.

Делян Пеевски е съставна част от Бойко Борисов. Бойко Борисов е невъзможен без Делян Пеевски в третото си издание.

Всички усилия, както казва една медия, дежурна по любов, сега са насочени в геополитиката.

Най-слабо се представи Константин Каменаров. Толкова слабо, че единствената идея, която запомних от него, беше, че иска да мести "Панорама" от петък в събота.


 

Г-н Симов, с какво трябва да започне новата сесия на Народното събрание?

- По това с какво ще започне сесията, ще разберем дали ГЕРБ изобщо имат някакви приоритети. Нека да припомним, че предишната сесия влезе в историята с рекордно кратки заседания и почти никакви законопроекти, върху които да се дебатира, с изключение на тези от опозицията. Ако аз трябваше да наредя дневния ред, може би е крайно време да се почне с този прословут антикорупционен орган, който най-накрая да бъде създаден. Оттам нататък да започнат да се правят дебати върху такива проблеми, които отдавна се отлагат, отколкото пак да затънем в одобряването на ратификации и разни други политически дребнотемия.

БСП ще предлага ли свои законопроекти, на които държи на всяка цена?

- Ние сме ги предложили. Една огромна част от тях вече са внесени. Също и поправката в Закона за храните, целяща да накара хипермаркетите да въведат това понятие "свеж продукт", който да е правен само в България. И много други законопроекти още от първата сесия на този парламент отлежават, без да бъдат придвижени. Дори във времената, когато Народното събрание нямаше какво друго да гледа, Главчев и сие пак не ги придвижиха да бъдат дебатирани, вероятно опасявайки се, че ще изглежда лошо мнозинството да няма, а опозицията да има. Ние ще продължим да наблягаме на нашите законопроекти. Статистиката ясно показа, че групата на "БСП за България" е най-активна, смятам да продължим по същия начин.

Ще искате ли вот на недоверие на правителството и за какво?

- Такова обсъждане в БСП все още не се е провело. Мога да изразя личната си позиция. Аз смятам, че има поне няколко големи теми, по които вот на недоверие може и трябва да бъде искан. Не мисля, че опозицията трябва да се страхува да използва този инструмент, тя не може да го обезцени. Това правителство доказа своята негодност. Минаха прословутите сто дни, в които не можем да отчетем нещо полезно направено. Значи, почвайки от темата за сигурността и свършвайки със здравеопазването, има много неща, по които трябва да се иска вот на недоверие на кабинета. Това ще бъде моята позиция, когато БСП започне обсъждане на въпроса.

Флиртува ли ГЕРБ с ДПС чрез разпределянето на парите за общините?

- Ако приемем, че това е флирт, то трябва да кажем, че той не започва сега. Този флирт го имаше и в предишни години. Да го кажем така - това наистина е едно ухажване, някакъв опит ДПС да бъдат придърпани към управляващата коалиция, макар и в сянка, както ставаше в предишни парламенти. А по поведението на ДПС ще видим дали те ще се поддадат на това смъртоносно ухажване, тъй като то може да бъде само смъртоносно. Парите за общините не могат да решат големите проблеми. Те са хвърлени така, както са си решили ГЕРБ. Следователно, да приемеш поканата за този танц, е като да танцуваш със Сатаната.

Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче ГЕРБ налага финансова дисциплина на общините, а вие от БСП сте против това.

- БСП никога не е била против това. БСП има едно основно разбиране, когато става въпрос за развитие на общините - че няма големи и малки общини, всички трябва да получават адекватно финансиране. Моделът на ГЕРБ, начинът, по който те развиват България, за съжаление е съвършено различен. Пари се наливат в три-четири големи общини, всички ги знаем и можем да ги видим, любимците на Бойко Борисов - Бургас, Варна. Там се правят големите проекти, а малките общини са оставени да се оправят на самотек с финансови проблеми, стигащи дотам, че някои от тях дори не могат да си платят уличното осветление. Ето за това говорим. Трябва да има справедливо разпределение на парите. А другото много прилича на някакъв определен вид политически подкуп, което за мен не е правилно.   

Намирате ли разлика между кабинетите "Борисов 1, 2 и 3"?

- Стратегическа прилика има - всички не направиха нищо. Дори и да има някакви успехи, те са спорни. А иначе разлики определено има. "Борисов 1" беше кабинет на отмъщението. ГЕРБ дойдоха в името на това да наложат някаква справедливост след тази прокълната тройна коалиция, която и до днес продължава да служи за оправдание на всички проблеми. Тогава Борисов беше арогантен, яростен, настъпателен. Ненапразно и Цветан Цветанов беше в управлението - другата бухалка. После обаче, когато хората ги изметоха от власт - през 2013-а, кабинетът на ГЕРБ падна и не успя да изкара мандат - "Борисов 2" се опита вече да демонстрира някаква друга култура, включително и коалиционна. Тогава се стараеше да играе ролята на "баща на нацията". Също не му се получи. И "Борисов 3", ако трябва да го определим, е кабинетът на последното разграбване, каквото можем да вземем, защото "Борисов 4" няма да има.

Но Цветан Цветанов плаши БСП точно с това.

- Между другото аз се шегувах, че това е най-краткият разказ на ужасите, който гласи: Може да има кабинет "Борисов 4". Според мен няма да има и поведението на "Борисов 3" ясно го показва. Ако те имаха план наистина да продължат свое управление или знаеха, че могат да го направят, вероятно щяха по друг начин да погледнат към властта. А тук виждаме, че няма някаква стратегическа линия или някакъв свръхприоритет, който "Борисов 3" да реализира. Всичките усилия, както казва една медия, дежурна по любов, сега са насочени в геополитиката.

Според мен това е лебедовата му песен. Той се опитва да остане в историята и с нещо световно, но няма как да се получи. Убеден съм, че "Борисов 4" няма да има.

Кой "пришива" на Бойко Борисов Делян Пеевски? БСП ли?

- Ама Делян Пеевски е съставна част от Бойко Борисов. Бойко Борисов е невъзможен без Делян Пеевски в третото си издание. Той и във второто си беше невъзможен. Като говорим за Борисов, аз веднага се сещам за Пеевски, защото те в момента са една и съща фигура. Истинската коалиция - каза наскоро журналистът Явор Дачков и аз съм съгласен с него - не е ГЕРБ и Патриотите, а коалицията, която управлява България, е Бойко Борисов - Делян Пеевски. Никой не му го "пришива". Делян Пеевски е съставна част от това управление, както виждаме, всичките му икономически интереси са удовлетворени. Така че Бойко Борисов сега да се опитва да припише своя раков тумор на БСП или че някой друг му го "пришива", съжалявам, но няма как да е прав. От ГЕРБ просто трябва да признаят, че Пеевски е част от тяхното управление, и да свалят маските. В крайна сметка, никой няма полза от тези лъжи.

А къде е мястото на Ахмед Доган в цялата работа?

- Вижте, признавам си, че тук влизаме в някаква неясна територия на догадки. Имам само предположения, но те не почиват на достатъчно информация. Но ако трябва все пак да кажа няколко думи, не бих се учудил, ако отношенията между Пеевски и Доган са се пропукали. Нямам информация, която да го потвърди, не познавам и достатъчно добре процесите, които се развиват там. Но в крайна сметка предния път, когато се заговори за някакви проблеми между Цветан Василев и Пеевски през 2013-а, ако си спомняте, тогава никой не вярваше, че ги има. После се оказаха факт. Така че няма да се учудя, ако Пеевски и Доган вече не са дуо.

Кои са по-добрите коалиционни партньори на Борисов? Реформаторите ли бяха в миналия парламент, или сега Патриотите?

- Както гласи едно ново българско проклятие: "Нека Реформаторите да са ти коалиционен партньор. Според мен Бойко Борисов пред себе си сигурно оценява като голяма грешка това, че влезе в коалиция с Реформаторския блок в предишния парламент. Просто защото това е коалиционен партньор, който не говори с единен глас, там е шизофрения, там е едно тяло, но поне пет гласа. И това, между другото, направи така, че кабинетът "Борисов 2" да не успее да издържи повече от две години. Сега виждам, че Патриотите много се стараят да бъдат различният коалиционен партньор на ГЕРБ, т.е. да бъдат истински верни, истински влюбени и вдъхновени, и да имитират едно към едно своя патрон Бойко Борисов, ако съдим по поведението на Валери Симеонов. Тоест, Патриотите вече трябва да ги наричаме пуделчетата на Бойко Борисов. Те просто са това.

Но и там са три партии и трима лидери.

- Да, три партии и трима лидери, но очевидно коалицията "Обединени патриоти" е така добре скрепена от усещането, че сега им е паднало да бъдат на власт, и не е ясно дали повече парашутът им ще се отвори. Така че аз не вярвам да има разцепление сред тях. По-скоро ГЕРБ ще се разцепи, отколкото Патриотите да се откажат от верността си към Борисов.

Добър избор за БНТ ли е Константин Каменаров за генерален директор?

- Ще ви кажа моето лично мнение, това не е позиция на БСП и не я ангажирам. Според мен изобщо не е добър избор. Изгубих си времето, за да гледам защитата на концепциите на кандидатите. Най-слабо се представи Константин Каменаров. Толкова слабо, че единствената идея, която запомних от него, беше, че иска да мести "Панорама" от петък в събота. Както виждаме, това сега му създава вътрешноинституционални проблеми в БНТ. Друго не можах да се сетя. И затова неговият избор, особено по начина, по който стана - едно роботизирано гласуване, четирите дами гласуваха като един - показва, че има някакво външно влияние Каменаров да бъде избран. Изборът се знаеше, преди да стане реално. Знаеше се и че властта участва с двама кандидати, поне медиите пишеха така. Кошлуков и Каменаров. С тази разлика, че Кошлуков се представи най-добре на изслушването. Той беше най-подготвен, изрази най-интересни идеи, независимо от това, че аз не споделям неговите политически възгледи. Каменаров се представи най-безцветно. И като чух как София Владимирова казва, че това е нейният кандидат, и предлага той да бъде избран, аз се потресох. Това означава едно, че на "Сан Стефано" 29 отново се слага поредната марионетка, която да продължи безвремието в обществената телевизия.

 

 

Александър Симов е роден на 11 юли 1977 г. в Стара Загора. Завършил е журналистика в Софийския университет. Работил e във вестниците "Стандарт", "Пловдивски Труд", "Земя", от 2004 г. е в "Дума". Представя себе си като "свободен блогър, уличен проповедник и интелектуален екстремист", интересуващ се от "политика, блондинки и други магически явления". Беше осми в листата на "Коалиция за България" на европейските избори през 2014-а. Депутат от "БСП за България" в 44-ото Народно събрание. Член на медийната комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във