Банкеръ Weekly

Интервю

Давам дълъг живот на правителството

Велизар Енчев, депутат от Патриотичния фронт, пред в. "БАНКЕРЪ"

Ако цинизмът продължи, мястото ми не е в парламента.

Като сме толкова принципни, защо не поставим под въпрос назначаването на Божидар Лукарски за министър на икономиката?

Усвояването на европейските средства е водещ мотив за здравината на коалицията.

Коалиционната култура е подчинена на личния интерес.

 

Г-н Енчев, защо само 18 дни след клетвата на правителството Патриотичният фронт (ПФ) оттегли подкрепата си към него?

- Седмици преди избора на правителството от Народното събрание аз предупреждавах колегите си, че не трябва да го подкрепяме, тъй като това противоречи на принципите ни и на обещанията пред избирателите ни. Но през цялото време бях сам срещу 18 човека, с изключение на Слави Бинев, който в определени моменти заставаше твърдо зад мен (б. авт. - парламентарната група на ПФ се състои от 19 народни представители). Казах, че това, което ще направим, буквално ще повтори горчивия пример на партия „Атака“, която през 2009-а даде своята подкрепа за ГЕРБ и се опозори, а година и половина по-късно т. нар. златен пръст на Волен Сидеров подкрепи правителството на БСП и ДПС. Припомних катастрофалната практика на социалистическата партия от миналия парламент, когато стана известно, че тогавашният й лидер Сергей Станишев е извикал депутатите от левицата и ги е предупредил, че ако не подкрепят кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, правителството ще падне. Истината е, че то падна доста по-късно, но рейтингът на БСП се срути така, че ще им трябват десетилетия, за да поправят имиджа пред избирателите си. Ето сега ние, тоест - те, 18-те човека повториха тези лоши практики.

Логично ли беше лидерите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да поставят ултиматум на премиера да уволни заместник военния министър Орхан Исмаилов, издигнат от Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) , която пък е част от Реформаторския блок?

- Научих от пресата, че ПФ иска оставката на Исмаилов, а съм член на политическите съвети на НФСБ и на ПФ. След изказването ми от парламентарната трибуна и гласуването ми срещу кабинета аз съм в пълна изолация в парламентарната група. Обвиниха ме, че саботирам работата й, че с поведението си подлагам под въпрос нейното съществуване и демонстрирам разцепление. Бях твърд и им заявих, че разцепление няма, но има измяна на идеалите, заради които хората ни дадоха своите гласове. 

Нямам представа защо настояха за оставката на Исмаилов. Защото по своята същност това условие е ксенофобско, а в държавата има много по-важни въпроси за решаване от оставката на един заместник-министър и от отпадането на едни новини на турски език. Не че тези въпроси не са важни. Но приоритети са актуализацията на бюджета за тази година, приемането на бюджета за догодина, от който ще зависят житието и битието на българската нация през следващите 12 месеца.

Каква е логиката да реагираме срещу назначения в правителството, при положение че сме заявили своята подкрепа предварително? Тоест признали сме тази т. нар. протурска партия за част от управлението. Тук схемата е изначално сбъркана. Проблемът е фундаментален. Назначението на Исмаилов е следствие, а не причина.

Освен това Борисов има много слабости като министър-председател и политик, но в случая е последователен в това, което говори. Преди парламентарните избори той заяви, че в правителството му ще има десет заместник-министри мюсюлмани и сега започва да реализира обещаното. Ако сме толкова принципни, защо не поставим под въпрос назначаването на Божидар Лукарски за министър на икономиката? Той няма необходимия професионален ценз и квалификация за заемането на това място. Освен това призна, че говоренето по време на предизборната кампания срещу Борисов и ГЕРБ е било трик за спечелване на десните избиратели. Защо подкрепихме този политически лицемер? Значи - Исмаилов ни пречи, въпреки че подкрепихме неговата партия в кабинета, а Лукарски не ни пречи, така ли? 

Да не би Вие като бунтар срещу ръководството да провокирате разпад в групата на ПФ в парламента?

- Не, не. Разпад в ПФ не предстои. Лошото е, че членовете на ръководството и депутатите с действията си дотук сложиха тежко политическо петно върху себе си.

След оттеглянето на ПФ от мнозинството 118 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ ще крепят мнозинството. То ще е ту тематично, ту плаващо, но ще e нестабилно. Според Вас колко дълъг ще е животът на правителството?

- На първо място, да не забравяме, че то ще бъде подкрепяно и от Български демократичен център (доскорошната коалиция "България без цензура") и от ДПС. Затова от самото начало на работата на 43-ия парламент смятах, че на Бойко Борисов нашата подкрепа не му е нужна. Давам дълъг живот на правителството. Защото коалицията е твърде широка и много от партиите в нея си дават сметка, че при едни нови избори няма да влязат в парламента. Имам предвид политическите формации на Николай Бареков и на Георги Първанов. Смятам, че това е главният мотив за действията на ББЦ и на АБВ - политическа и коалиционна култура, която е подчинена единствено на личния интерес. Ами чакайте, нали тези хора трябва да усвояват европейските фондове или, казано по-точно, да крадат. Говори се, че ако в другите страни членки на Европейския съюз се краде 20% от еврофондовете, у нас се крадат 90 процента. Така че европейските средства са водещият мотив за здравината на коалицията. Поне до общинските избори през следващата година тя няма да се разпадне.

А допускате ли пълен мандат на мнозинството?

- Човек трябва да има способностите на Нострадамус, за да прецени какво ще направи Борисов.

Възможен ли е вариант, при който при разпад в управляващата коалиция ГЕРБ да се споразумее с БСП и тогава вече да ни управлява истинска широка коалиция?

- Смятам, че не. Избирателите на БСП също не приемат коалиция с партията на новата българска олигархия в лицето на Цветан Цветанов и Борисов. Ами че само заради изчезналите тефтерчета на Филип Златанов тези хора трябва да бъдат отстранени от българската политика.  

Коя е най-слабата част от работата на правителството до момента?

- Неясните аргументи за вземането на четиримилиардния заем. Къде точно ще отидат парите? За една част знаем – във Фонда за гарантиране на влоговете, но за останалата част аз се присъединявам към мнението на опозицията, че става дума за един портфейл на личното разположение на премиера Борисов. Вижте го само как постъпи с коледните добавки от по 40 лв. за пенсионерите. След като финансовият министър заяви, че такива при никакви обстоятелства няма да има, в типичния си популистки стил премиерът посети министерството и след едночасов разговор убеди своя подчинен министър Владислав Горанов. Същото очаквам да се случи и с предложеното от здравния министър Петър Москов увеличение на потребителската такса за пенсионерите от 1 лв. на 2.90 лева. Москов вече подсказа, че ще оттегли тази си инициатива. 

Патриотите ще настоявате ли за председателски места в парламентарните комисии и в областните управи?

- Не трябва да го правим, освен ако ни предложат позиции, които отговарят на квалификациите на нашите представители. Но ние не бива да се молим, тъй като това е позицията на слабия. НФСБ е партия представител на бедните и угнетените. Те не се молят, те искат.

Но ако нямате властови ресурс, как ще прокарате политики в полза на електората ви?

- Това е логиката на опортюнистите. Човек не влиза в политиката, за да е в управлението, а за да защитава интересите на съсловието, което го е издигнало. Основно в законодателството. Вижте, през всичките 25 години на прехода у нас управлението е било изцяло представителство на българския олигархически елит. Ние не можем да бъдем част от него.

Признавам, изненадана съм от твърдението Ви в предварителния ни разговор, че не сте политик. Но какво правите в политиката? Знаем , че НФСБ има конгрес на 6 декември и няколко местни структури са Ви номинирали за лидер...

- Нямам никакви амбиции да ставам ръководител на партия, нито пък да създавам нова. Но факт е, че структурите в страната масово негодуват срещу поведението на групата в парламента. Винаги при разговори с координаторите съм отговарял, че въобще не е необходимо да правят подписка в моя защита и да се стига до разцепление в партията. Но нека всичко, което мислят, да си го кажат на конгреса. Винаги съм бил за колективните ръководства и срещу едноличното лидерство, тъй като то води до култ към личността.

А ще напуснете ли парламента, ако групата на ПФ продължава да взема решения в разрез с Вашите принципи?

- Ако цинизмът продължи да бъде официална линия, моето място не е там.  

Имал ли сте разговор с Валери Симеонов за изглаждане на противоречията?

- Не. Споделяме реплики в парламента, но сериозен разговор не сме имали.

 

 

Велизар Енчев е роден на 7 януари 1953 г. в град Гълъбово, Старозагорско. Завършва „Журналистика“ и двегодишен курс по риторика и международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Кореспондент е на в. "Отечествен фронт", "Отечествен вестник" и БНТ в Югославия в периода 1987-1993 година. Предава репортажи за БНТ и БНР за гражданската война в Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина (1991-1993-а). Външнополитически коментатор на БНТ в периода 1994-1995-а, откъдето е уволнен през юни 1995-а заради позицията му срещу балканската политика на правителството на БСП.
 

От 1997- а до 2002 г. Велизар Енчев е посланик на България в Хърватия, а след 2003-а той е университетски преподавател по балкански проблеми. Коментатор по външна политика в БНР, водещ на предавания по телевизия "Европа", "Седем дни" и "Скат".  Понастоящем Енчев е депутат от партия НФСБ, която е в коалиция с ВМРО в Патриотичния фронт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във