Банкеръ Weekly

Интервю

Не избирам между ГЕРБ и БСП

Меглена Кунева, лидер на Движение "България на гражданите", пред в. "БАНКЕРЪ"

Меглена Щилиянова Кунева е български политик, министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев (2002-2006) и европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозу (2007-2010). Първоначално близка до Национално движение "Симеон Втори", през 2012 г. тя оглавява новосъздадената партия Движение "България на гражданите", която сега е член на Реформаторския блок.

Г-жо Кунева, тиражира се хипотеза, според която Движение "България на гражданите", АБВ и ГЕРБ ще инициират серия от референдуми, единият от които за Велико народно събрание. Целта била промяна на държавното устройство - преминаване от парламентарна към президентска република. Вашият коментар?

 

- Това категорично не е вярно. Ще кажа обаче с каква позиция ние от ДБГ влязохме в Реформаторския блок. По време на парламентарните избори миналата година бяхме абсолютно наясно, че ще има ново нестабилно Народно събрание. А необходимостта от положителни промени е толкова належаща, че се вижда и от Луната. Ние знаем къде куцаме, в колко от областите нещата не вървят. Апетитът за поемане на отговорност за реформи в най-тежките системи напълно отсъства от страна на партиите. Затова предложихме следващото правителство да има насочен мандат в рамките на година. И изброихме секторите, в които управляващите да работят до едновременното провеждане на европейски и парламентарни избори. Впрочем енергетиката беше една от тези области.

Смятаме също, че трябва да се свика Велико народно събрание, като предварително е обсъдена и подготвена основата за конституция, която е добре да бъде приета с референдум.Това не означава, че атакуваме предишната конституция. Тя просто остаря. Нека да отдадем дължимото и направим следващата крачка. Това бяха идеите ни, сега в Реформаторския блок имаме критичната маса заедно да ги осъществим. Но да се каже, че се правят разговори с други партии - не, по никакъв начин. Лично аз нямам нищо против идеята да дойде от голяма неправителствена организация. Или от институция, която олицетворява общността на нацията - като президентската, например.

Твърди се, че заедно с юристите Георги Близнашки и Наталия Киселова и активистът на реформаторите Христо Христев работи по бъдещи поправки в основния закон.

- Продуцират се всякакви неверни твърдения. Г-н Христев дори не е член на гражданския ни съвет и няма такава форма за въздействие. Специалистът по конституционни въпроси от наша страна е Йонко Грозев. Ако ние сме готови да предложим проект, ще бъда първата, която ще отиде от село на село, от град на град, да го обсъжда. Бъдещата конституция е мисъл, комуникация, енергия, ентусиазъм, чувство. Защо трябва някой да го прави на тъмно? Абсолютно ми е непонятно това.

Много се изписа за вашите лични и политически контакти с президента Росен Плевнелиев, включително и за негови бизнес отношения със семейството ви...

- Запознах се с г-н Плевнелиев, когато той стана министър. Никога преди това не съм го виждала. Но предлагам да поговорим за сериозните проблеми в страната ни.

Какво най-вече е нужно на България днес?

- Друга атмосфера, която няма как да се направи със същите хора и средства. Без съмнение от 2009 г. насам нивото на разговор, усвояването на медийни симпатии и антипатии достигна невиждани висоти. Сега обаче е още по-зле. Коментират се единствено и само лични взаимоотношения. Кой лидер, кого мрази и т. н.. Периферно става дума за държавата и за партиите. Ние нямаме принципен разговор. У нас всеки говори така, като че ли никой с никого и никъде няма да се види. Затова подозренията на хората за задкулисни срещи и уговорки растат. Няма нищо страшно политиците да седнат и да говорят по интересуващите ги въпроси. Няма нищо страшно, ако БСП и ДПС са заедно, обаче да имат коалиционно споразумение. Това, че нямат, е истински страшното. Защото не се знае на каква основа управляват. Коалиционните правителства в Европа са правило, спазване на договор.

Но какво му е вредното на днешното правителство и според вас защо то трябва да си отиде?

- Правителството дойде с идеята, че ще спре всички лоши практики - рекетирането на фирмите, подслушването, неясните сделки, неясните обществени поръчки, ще се опита да направи план за слагане на ред в енергетиката. Ние знаем, че образованието и здравеопазването са изключително разбити системи. Държавната администрация - също. Знаем, че европейските пари трябва да бъдат прозрачно усвоявани. Всичко това бяха обещания, до изпълнението на които не се стигна. Аз например продължавам да нямам отговор от МВР дали телефонът ми е бил подслушван. А имам право да знам. Всъщност отговор имам и той е, че това не било в мой интерес. Не може така. А и оставете политиците, повече се интересувам, че се подслушва бизнесът, важни за страната хора, които след това биват рекетирани.

Имате ли доказателства за това?

- Мога да ви кажа, че наш симпатизант в Мадан беше проверяван от предишните управляващи всеки ден от годината. 260 проверки.

Чакайте, говорим за сегашните...

- Аз говоря за държавата. Много трудно виждам разлика между ГЕРБ и БСП. Според мен просто се удвояват лошите практики. Наша активистка от Кюстендил например беше абсолютно безсмислено проверявана. И съвсем открито са й казали, че го правят, защото се осмелява да се занимава с политика. Как така? И това е жена, която трудно изкарва парите си и се бори с живота.

За да влезете отново в голямата политика, кои партии биха могли да са ваши партньори?

- Има наша програма, тя е на масата... Движение "България на гражданите" възникна като алтернатива на ГЕРБ. Защо трябва непрекъснато да избираме от две злини?

Каква е целта ви? Да сте балансьор или...

-Целта като на всяка политическа партия е да наложи стила и методите на управление.

А защо не се разбрахте с Надежда Нейнски от "Синьо единство"?

- Не съм разговаряла с нея, нито пък тя с мен. Има формат, който се нарича Реформаторски блок. И няма нищо секретно, че повечето от членуващите в блока вървяха в посока споразумение между партиите. А както виждате, нещата се развиха така, че от "Синьо единство" искаха разпускане на партиите, и пътищата ни се разделиха. Но в някои области ние можем да работим заедно.

Какво означава за България периодът 2014-2020 г. - плюсове, минуси, препятствия...?

- Никога не съм мислила, че на седмата година от членството си в Европейския съюз България ще бъде в това състояние. Без всякакво съмнение ние вървим надолу. Европа е много неща - възможността децата да отидат да учат за един семестър там, когато няма работа в България, един член на семейството да може да прелита ...Европа означава пътища и друга инфраструктура - като софийското метро и т. н. Но Европа означава и да ти е важно какво става там. Да знаеш какво да направиш, когато Гърция е в криза. Не само за да я избегнеш. Може би мястото на българската индустрия е да се разшири натам. Или да се подкрепят двете икономики. Ето например на 21 януари започнаха преговорите на Сърбия за членство в ЕС. Какъв е планът на България за това? В момента не сме чули никого от управляващите или от опозицията какво мисли по въпроса. Във вторник (б. а. - 21 януари) изпратих поздравителна телеграма до институциите в Сърбия и дано не съм последният, но при всички случаи съм първият български политик, който е изразил подкрепа. Извинявайте, но това са нашите съседи. Ние се разбираме без преводач. Но дори не се държим възпитано, не спазваме дипломатически и човешки стандарти. Ако в един момент се окаже, че България изпадне от Евросъюза, тук някои няма и да го забележат.

Допускате ли подобна перспектива?

- Смятам, че може да имаш толкова малка тежест в Европейския съюз, че да си незабележим - все едно те няма. Това, че ще текат някакви минимални средства към България и че ще има върху кого да се упражняват някои журналисти, не ме прави горд член на общността. Имам различни планове за България и знам, че мога да ги осъществя. Малко неща са необходими. Самочувствие, а то идва от това как държавата ти се отнася към теб. Ние непрекъснато ругаем администрацията. Извинявайте, но тя е партийно потискана. От правителство на правителство. Кога да добият самочувствие на държавни, а не на партийни служители?

Това се случва при повечето кабинети.

- Точно така. Но нали затова влязохме в ЕС? Ние можем да се обединим като народ, ако имаме цел.

На два пъти споменахте сектор "енергетика", освен това сте на мнение, че правителството не се справя с монополите.

- Това е очевидно. Ние не знаем какво е състоянието на нашата енергетика. В сряда Европейската комисияизлезе с доклад за вината на правителствата по отношение на енергийната зависимост. В точка първа се казва, че цените на дребно се вдигат, въпреки че като цяло на едро вървят надолу. Цените на дребно растат - 17.5% за индустрията и 20% за домакинствата. Газовите цени за индустрията са се повишили по-малко, отколкото инфлацията. Обвиняват данъците и таксите, които са първично виновни, за да се вдигат цените на електричеството. ЕК казва, че те могат да бъдат далеч по-конкурентоспособни. Казват още, че енергийната цена за домакинствата и за индустрията се е увеличила, макар че потреблението се е свило. Че цените на дребно са твърде различни, а не се сближават. А нали сме уж един пазар? Казват, че националните увеличения за домакинствата по отношение на цените за електричество варират от намаляване с минус 34% до увеличаване с плюс 55 процента. Такова изследване в България никой няма да направи. Страх ги е. Обнадеждена съм, че ще надникна в тази сфера. За България тя е черна кутия. И смятам, че истината за енергетиката в страната ще дойде по-скоро от ЕС, отколкото от българските правителства.

Кога, според вас, ще има предсрочни парламентарни избори?

- Кабинетът пропусна тази възможност. Те смятат, че изборите се правят за правителствата, а не за хората. Дълбоко погрешно.Това, от което най-много ме боли, е, че след 1989-а за нас трябваше да е радост всеки път, когато избираме. Защото няма само една стока - партия, радио, вестник и т. н. Вместо това изборите ни изпълниха с негативизъм, с някакво чувство за нещастие. А не това е целта. Цялата демокрация у нас се крепи на бюлетината, която всеки пуска.

Не мога да кажа кога точно ще са предсрочните избори. Но знам, че доста политически биографии се зачеркнаха по времето на това правителство. Хората ще кажат кои. За мен да има правителство между БСП, ДПС и "Атака" е абсолютно непонятно. Както и не мога да разбера защо преди ГЕРБ не направи открита коалиция с Яне Янев и Сидеров. Просто нищо не се е променило. Ако можеш да купиш някого, ще го купи и следващият. Някой трябва да сложи точката. Аз не искам да избирам между БСП и ГЕРБ.

Вие ли ще сте водач на евролистата на реформаторите?

- За мен няма значение къде съм. Мога да бъда включително и на 18-о място, което е след 17-те български депутати в Европарламента. Всеки трябва да даде максимума, за да може Реформаторският блок да набере сили.

Трябва обаче да сте облечена във власт, за да изпълните обещаното?

- От каквото има нужда, аз ще го направя. При всички случаи оставам лидер на Движение "България на гражданите". Така пожелаха колегите, многото наши симпатизанти и аз искам да им кажа, че лидерството в ДБГ е европейско. За мен това е изключително важно ключово вричане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във