Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Засилва се надзорът над банковия и небанковия финансов сектор

България е поела ангажимент до средата на годината да бъде засилена рамката на надзора в банковия и небанковия финансов сектор. Това става ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов по време на работна среща с посланиците на страните от еврозоната и Дания относно напредъка по мерките в плана за действие за приемането на България във Валутнокурсовия механизъм II (ВКМ-II) и Банковия съюз, както и  за икономическото развитие на страната ни. В срещата участие взели управителят на Българската народна банка Димитър Радев, заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов и заместник-министърът на финансите Маринела Петрова.

Горанов обяснил още, че правителството ще се фокусира и върху подобряването на макропруденциалната рамка и тази на несъстоятелността, както и над засилването на мерките за борба с изпирането на пари и модернизацията на управлението на държавните предприятия.

По думите му с изпълнението на тези ангажименти правителството цели да покаже на европейските си партньори, че  България е достигнала до този етап от европейската си интеграция неслучайно - това  е резултат от упорити и целенасочени усилия.

Горанов уверил участниците в срещата, че българското правителство ще продължи да работи за финансовата и макроикономическата стабилност на страната и ще следва мисията си за поддържане на устойчиви и прозрачни публични финанси  и за създаване на условия за икономически ръст.

<!-- /1001631/investor.bg_desktop/INV_In-Article-->

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във