Банкеръ Weekly

Къде и как

Защо да не си върнете ДДС и мито от странство

S 250 c00a76ce 9ef4 4789 aef7 3d16134032ea

Да се посети Duty Free Shop-а, разположен в ничията зона на граничен пункт Кулата е повече от спирка за отмора. Това е обвеян в тайнство ритуал за всеки българин, който се връща от Елада в родината си. А отскоро загражденията между двете трасета за влизане и излизане бяха прекъснати и вече е въпрос на чест да се отбиеш до магазина и на излизане от България. Не че е по-евтино, защото функцията на този магазин като безмитен отдавна не съществува. А от носталгия или поради заблуда, че нещо е без мита и данъци, кой знае. Но узото, зехтинът и лозовите сърмички са задължителен елемент. Както и някой общогръцки сувенир, правен в час по трудово обучение от четвъртокласници. За по-разточителните - и парфюмите, и дрехите, и обувките.

Откакто границата се преминава безвизово - само с лична карта, безмитните магазини по вътрешните ни граници с други страни членки на ЕС загубиха смисъл и бяха закрити. Византийците обаче отказват да махнат гръмката реклама Duty Free Shop и продължават да въртят търговия на гърба на наивните нашенци. Които се стичат там, без да си дават сметка, че могат да си купят много по-евтино жадуваните неща - от което и да е гръцко село по пътя към границата.

Пак да кажем - нищо не се пести. Камо ли мита и данъци.

От друга страна обаче, малко хора знаят, че могат легално да си спестяват данък добавена стойност и мита зад граница. Включително и в Гърция.

От една страна, ДДС може да не се плаща за служебни разходи на български фирми в държави от ЕС, от друга - физическите лица могат да се спестят ДДС-то в редица държави, които не членуват в Европейския съюз.

Ако дадена българска фирма  е направила разходи в страна от ЕС и върху тях е било начислено ДДС, то собственикът е в правото да си възстанови този данък, въпреки че не е регистриран по ДДС в съответната чужда държава. За да можете да направи това, трябва да е регистриран по ДДС в България и да докаже служебния характер на разходите. Това - последното, не е трудно, защото  опитните управители на фирми знаят много добре какво може да мине за фирмен разход и какво не. Абсурдно е да се мисли, че ДДС може да бъде "прибрано" за лични пътешествия, любовници, горива за личен автомобил...

Осъзнавайки важността на възстановяването на ДДС като част от политиката за намаляване на разходите и световната тенденция за аутсорсване на всички странични дейности с цел отново минимизиране на разходите, фирмите все по-често прибягват до помощта на специализирани ДДС агенти. Помощта на такива експерти е важна, защото опитът и познанията по отношение на местните законодателства на подобни посредници спестяват сблъсъка с тежкия бюрократичен процес, различен в съответните държави, и ще предпазят мераклиите от излишни загуби на пари и време.  От 2010-а данъчните администрации на всички държави членки на ЕС въведоха интернет базирани уеб портали като единствен начин за подаване на искания за ДДС възстановяване.

"Щом имаш примерно белгийска фактура с ДДС за служебни разходи, можеш да го "рифандваш", както биха се изразили данъчните и митничарите.  Темата обаче има хиляди хипотези и към нея трудно е да се подхожда опростенчески.

ДДС системата на Евросъюза по принцип предполага, че ако една фирма е регистрирана по ДДС в България и купува нещо от белгийска фирма например - без оглед на това, дали е стока или услуга, общият принцип е, че белгийският контрагент начислява ДДС ставка, равна на нула. Тоест - продава на българската фирма без ДДС. След това българската фирма си самоначислява българското ДДС и го внася в българския бюджет.

При услугите има една особеност - там мястото на доставката може да варира и да е различно от адреса на продавача. И затова механизмът е доста по-усложнен.

За всички останали държави - извън ЕС, обаче има частично възстановяване на ДДС, което е платено на тяхна територия. Става дума за системата Tax Free, чиито табелки могат да бъдат видени по много летища или шосейни гранични пунктове. Процентът от цената е различен както по държави, така и по видове стоки. Например в Германия възстановяват почти пълния размер на ДДС за велосипеди, в Турция - за перални. Всичко това обаче става през определени частни фирми. На тях се заплаща комисиона, която намалява предварително очакваната сума, но пък тези посредници прекрасно познават процедурите и може да се разчита на тяхната експедитивност.

Цялата галимация трае обикновено десетина минути. Тя се извършва на граничния пункт, най-често летище, на съответната страна. В общия случай се удържат и такси, така че получената а сума бива малко или много орязана.

 

 

Как да вкарате чужденци в магазина

Цените на българските стоки  у нас могат да станат атрактивни за чуждестранните гости. Това става чрез участие в нов рекламен канал, който е строго таргетиран - участие в специално разработен каталог, който достига до клиентите при влизането им в страната, при настаняването им в хотела, при посрещането им от съответната туристическа агенция. След сключване на договор със специално лицензиран агент по възстановяване на ДДС търговският обект получава стикер Tax Free. Знакът се поставя на витрината и служи като означение за чуждестранните туристи, с което те разпознават обектите за пазаруване с възможност за връщане на ДДС. Aгентът се задължава да снабдява магазините регулярно с формуляри/искания, изготвени по образец на МФ, както и да обучи служителите на магазините за правилното им попълване.

Счетоводният механизъм по възстановяване е максимално опростен. Агентът възстановява ДДС на чуждестранните лица, а търговските обекти го изплащат на агента. Изплащането се извършва след представяне от страна на агента на следните документи: заверен от митническите власти оригинал на фактурата и първа страница от формуляр/искане за възстановяване. След извършване на изплащането търговският обект има право да увеличи данъчния си кредит със съответния размер на възстановения данък.

За да придобият право на извършване на продажби с възможност за възстановяване на ДДС на физически лица, търговските обекти трябва да отговарят на следните условия: да притежават регистрация по ДДС; да имат облагаем оборот, не по малък от 200 000 лв. за предишната година. И най важното - да имат сключен договор с лицензиран агент по ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във