Банкеръ Daily

Финансов дневник

Започва вдигането на лихвите по кредитите, твърди експерт

Несъмнено започва вдигането на лихвите по кредитите, но то ще бъде поетапно, много плавно и  2019 година няма да е годината, в която ще видим някакви резки покачвания нагоре. Това каза финансовият експерт Преслав Райков пред Нова телевизия. 

„Това нещо се получава от вдигането на основните лихвени проценти, което се очаква да започне в Еврозоната в средата на 2019 година. В целия свят лихвите вървят нагоре. В САЩ са вече 2,25%. След като започне повишаването на лихвения процент на банките в Европа, в България това ще се случи 6-7 месеца по-късно. ЕЦБ обяви, че в края на тази година спира вливането на директни пари в икономиката, а от средата на 2019 година започва и поетапното вдигане на процента. Според мен вдигането на процента ще бъде с четвърт пунктове, така че краят на 2019 година може да започне процесът по-активно в България. За момента в ипотечните кредити и цени имаше едно леко повдигане от август към септември, което беше продиктувано именно от тази нагласа”, обясни Райков. 

Според него най-добрата подготовка за увеличаването на лихвите е да не се взимат заеми. По думите му не може да се очаква криза, подобна на тази от 2008 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във