Банкеръ Daily

Финансов дневник

Задължителна здравна застраховка: Повече въпроси, отколкото отговори

Кирил Ананиев и Владислав Горанов

Задължителната здравна застраховка за пациентите на цена от 12 лв. е част от обсъждания нов здравноосигурителен модел. Идеята на Министерството на здравеопазването бе лансирана от финансовия министър Владислав Горанов във вторник.

"Моделът, който теоретично се обсъжда, е, не да доплащате при услуги за над 700 лева, а тогава да се активира застраховката, за която ще се плащат допълнителни 12 лева. Тезата на някои експерти е, че в момента се доплащат много пари под масата", разясни Горанов.

Ден по-късно първи коментар направиха от Българския лекарски съюз.

"В основата на предложения нов модел прозира отмяната на договорното начало. Това бе извоювано преди 18 г. при създаването на здравната каса. По този начин премахнахме административното здравеопазване, което водеше до липса на лекарства, стара апаратура и незаинтересован персонал. Това нас най-много ни притеснява. Договорното начало осигурява отговорност на лекарите. Не можем да си позволим след 18 г, да се връщаме към административно здравеопазване. Засега се предвижда да няма рамкови договори, но това подлежи на дискусии", коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНТ.

Той настоя за въвеждането на електронна система, с която да се контролира по-добре дейността.

"Единственото положително е, че министър се опитва да прави промяна в здравния модел от 10 години насам", добави адв. Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите. По думите му има добри идеи, но не е правилно да се плаща допълнително от пациентите за здравна застраховка. Таушанов подчерта, че засега не е ясно къде ще отидат тези допълни средства, за какво ще се изразходват и с какво ще се подобри качеството на услуга.

"Качеството на здравната услуга засега не се коментира, не се казва нищо за медицинския одит, какво ще се случи със здравната каса. Докато това не се изясни, няма как да сме спокойни", посочи адвокатът.

До края на септември се очаква здравният министър Кирил Ананиев да представи проекта пред парламента.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във