Банкеръ Daily

Финансов дневник

Задължават фондовете да гарантират минимален размер на втората пенсия

Бисер Петков

Пенсионните фондове ще бъдат задължени да гарантират минимален размер на втората пенсия. Независимо от доходността, която дружеството е постигнало, то ще трябва да гарантира сума, изчислена върху всички внесени осигуровки.

Освен това втората пенсия не може да бъде по-малка от 20 процента от минималната пенсия за стаж и възраст, което в момента прави около 40 лева на месец. Първите с право на втора пенсия са жените, родени през 60-та година, които в края на 2021 година ще навършат пенсионна възраст, а три години по-късно и мъжете, също родени през 60-та година. Те ще подпишат договор с пенсионните дружества, за да изберат как искат да получават втората си пенсия. Вариантите са пожизнено, разсрочено или накуп в зависимост от натрупаните средства по индивидуалната партида.

"Всичко, което е удържано от дохода на лицето и е преведено от НАП по неговата индивидуална партида, формира тази гарантирана сума, на база, на която се изчислява гарантиран размер на пенсията и той се записва този гарантиран размер на пенсията в пенсионния договор", заяви социалният министър Бисер Петков, цитиран от БНТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във