Банкеръ Daily

Финансов дневник

WSJ: Журналист от CNBC е провокирал световната финансова криза от 2008 г.

Катализатор на острата финансова криза в САЩ - и в света, през 2008 г., е станал източник на журналиста от телевизия CNBC Дейвид Фабер, който на 12 март 2008 г., около 9 часа сутринта местно време, е попитал в ефир тогавашния шеф на петата по размера на активите си инвестиционна банка на Уол стрийт - Bear Stearns Алън Шварц верни ли са слуховете, че друг финансов конгломерат - Goldman Sachs, отказва да извършва операции с книжата на този трезор. За това пише водещият американски бизнес вестник The Wall Street Journal, който отбелязва, че именно този въпрос е породил небивали приливни вълни от страхове сред инвеститорите и е станал отправна точка за финансовата криза от 2008–2009 г.

Шварц е опровергал подозренията на Фабер, но инвесторите не са повярвали на неговите думи и в резултат на това хедж фондовете са отказали да предоставят на инвестиционната банка каквито и да са нови заемни средства. В резултат на това Bear Stearns е трябвало да предупреди щатската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC), чe няма да може повече да функционира в подобни условия.

Но ключовата интрига се заключава именно в името на източника на Фабер -- човекът, който е съобщил новината на журналиста за това, че Goldman Sachs отказва да осъществява операции с акциите на Bear Sterns. Журналистът е отказал да разкрие досега името на своя източник, но Специалната комисия за разследване на финансовата криза Financial crisis inquiry commision (FCIC) е установила, че това е бил Кайл Бас — основател на хедж фонда Hayman Capital Management, L.P.

Освен това, на 13 март, Goldman Sachs е продължила да осъществява редовни операции с книжата на Bear Stearns въпреки слуховете, заливащи Уолстройт, но това не е помогнало да се избегне масовата паника. В резултат на това се стига до драстичен срив в цената на акциите на Bear Stearns, което е довело и до покупката на банката от страна на друг финансов гигант — JP Morgan Chase само за нищожната цена от 236 млн. долара. Bear Stearns стана една от първите крупни инвестиционни банки, които прекратиха през 2008 г. своята дейност.

Освен това Бас е бил в шок от това, че Фабер е разпространил тази информация, която веднага е създала невиждана паника на пазара. Вестникът подчертава, че Bear Stearns е пропаднала не заради някакви финансови проблеми, а единствено заради колапса в доверието към банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във