Банкеръ Weekly

Финансов дневник

VIVACOM: Финансовите институции са най-често обект на DDOS атаки

Емил Асов - мениджър в Дирекция "Корпоративни клиенти" на VIVACOM

В последните години се увеличават в невероятни темпове DDOS атаките (волометрични хакерски атаки, в които огромна маса потребители се опитват да влязат в сайт на банка или да атакуват по друг начин  нейните ресурси), отчете мениджърът в дирекция "Корпоративни клиенти" на VIVACOM  Емил Асов. Той уточни, че през 2018 г. най-честите обекти на подобни атаки са били финансовите институции, ИТ компаниите и телекомите. Тенденцията е доста по-различна спрямо 2017 г., когато най-атакуван е бил ИТ секторът, следван от финансовия и медийния. Емил Асов поясни, че всъщност между 60-70% от анкетираните клиенти на телекома са потвърдили, че през последната година са били атакувани чрез DDOS атака, което означава, че в световен мащаб на всеки 26 минути има такава атака. "Като цяло  атаките се увеличават с много бързи темпове, като през 2001 г. размерите са били около 400 мегабита, докато през 2017 г. атаките бяха около 600 гигабита. Това са огромни атаки, които блокират цялата инфраструктура на банката, на сайта й  или на това, срещу което са насочени", обясни експертът. Той съобщи, че VIVACOM предлага комплексни услуги за намаляването на риска на банките, като: детекция, мониторинг, превенция, филтриране и накрая репортинг. Асов обясни, че делегирането на тези услуги пести на финансовите институции разходи за скъпия хардуеър срещу DDOS атаки, както и необходимата техническа експертиза. 

Експертът представи и услугата "VIVACOM Cloud" - високотехногичната система за съхранение на данни. Основна част от нея са виртуалните частни сървъри. Те се намират в големите дейта центрове на телекома. В основния дейта център на VIVACOM са колокирани някои от най-големите банки в България.

"През януари ще бъде отворена нова колокационна зала, тъй като дейта центърът е на 90% пълен. В края на 2019 г. планираме отварянето на трети колокационен център, който ще помага на бизнеса. Във всеки дейта център имам високвалифицирани инженери на разположение през цялото време от разстояние. Центровете дават висока сигурност на информация, или по-точно на оборудването, на което се съдържа информацията", посочи Емил Асов. По думите му, колокирането в професионални дейта центрове е по-евтино от колокирането в собствени помещения - сървърни стаи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във