Банкеръ Daily

Финансов дневник

Винетка от банкомат - мисия невъзможна

Иван Станчин

Премиерът очаква до десетина дни (смятано от Ивановден) винетната система да работи на пълни обороти. Той поиска винетки да могат да се купуват и чрез банкоматите.

"Вчера колегите работиха доста. Надявам се до десетина дни  да адаптират системата и хората да могат и чрез банкоматите да  купуват винетки.  Мога да кажа, с голямо извинение за трудностите, но когато от хартиен минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения." Това буквално заяви Бойко Борисов.

"БАНКЕРЪ" реши да провери възможностите винетка да може да се купува от АТМ.

"Прнципно не е невъзможно. Въпросът е дали имаме екипирани банкомати да правят такива неща. Имаме услуга, при която с карта се плаща за използване на метрото и банкоматът вади билетче, но това е съвсем друго нещо. Става дума за специален "киоск", който трябва да се направи, а нашите банкомати тази функционалност я нямат."

Това коментира Иван Станчин, CRISC, старши мениджър "Информационна сигурност" в "Уникредит Булбанк".

В България има банкомати, които прибират пари - работят като депозитари, но останалите са кредитори. Има опции да се плащат и комунални услуги, но в случая с винетките нещата са доста по-различни.

Не е невъзможно да се изпълни волята на премиера, но се изисква сериозна доработка на банкоматите и допълнителна настройка. Подобно устройство трябва се сертифицира от БНБ, което още повече затлачва във времето реализацията на идеята. С една дума - технически не е невъзможно, но въпросът е колко време ще отнеме и дали похарчените ресурси си заслужават.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във