Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вежди Рашидов спасил милионите си в КТБ

Вежди Рашидов
S 250 15e233e4 a17b 441f ba6e e49838cea406
S 250 453fcf5c 9937 4f4c b5a2 b4c67df1a734

Културният министър Вежди Рашидов не рядко изтъква себе си като човек, който успява да спаси проектите, започнати във ведомството му. Един от последните пъти, когато се самоизтъкна бе покрай възобновената работа по обновяването на Ларгото.

"То трябваше отдавна да бъде готов факт, където софиянци трябваше да се разхождат. Имаше готови пари - 16 милиона. За съжаление, ще бъда откровен, в предишния мандат една година и половина никой не направи процедура, за да може да се работи и това да се случи", каза неотдавна той по повод заключителната фаза от строителството на античния комплекс "Сердика" в центъра на столицата.

Очевидно покрай спасяването на културните обекти Рашидов е научил и как да спаси онези 2.5 млн. лв., които държеше на влог в КТБ и за които, както се казва на жаргон "почти не орева света", след поставянето на банката под специален надзор.

Напоследък обаче Рашидов мълчи по темата. И може би има защо?

От документи, публикувани в блога на журналиста Мирослав Иванов става ясно, че културният министър е осъществил две цесии - за 660 хил лв. и 1 939 995.52 лева.

Едната е извършена с "Риск инженеринг - Д" ЕООД, чийто управител е енергийният бос Богомил Манчев. За него вестник "Банкеръ" е писал нееднократно като той бе един от основните играчи около проекта АЕЦ Белене.


Същият Манчев, който беше атакуван от прокуратурата, а в последните си телевизионни изяви обвини за това мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, пише в своя блок Иванов.


Втората цесия на скулптора е на стойност 1.939 млн. лева с фирмата "Кимпекс енерджи" АД, която се занимава с разпределението и търговията на електрическа енергия и чийто собственици са Маргарита Георгиева с 2% собственост и Валентин Миланов, който притежава 98% от нея е и е управител на компанията.

Всъщност не цесиите са проблемът, а арогантността на министъра, който днес се изцепи, че ще даде 100 лева на тенора Георги Петров, за да се успокои и ако може да спре да пее. Петров недоволстваше, че културното министерство е отпуснало на артистите, които изнесоха концерт в катедралата парижката "Света Богородица" 35 евро джобни и бе отстранен от хора "Йоан Кукузел Ангелогласният"

През това време премиерът и културният министър също бяха в Париж, за да представят изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", където според Рашидов сме се представили "като богове и като равни с равни". Остава въпросът стоте лева, които ще плати министърът откъде ще ги извади - дали от бюджета на своето ведомство или от личния си джоб.

А темата за воаяжа от журналисти в Париж около изпълнителната власт, които пътуваха за сметна на държавата, може и да не бъде повдигана. Нали все някой трябваше да отрази изложбата. Поне българските журналисти, след като френските им колеги така и не разбраха, че има подобно събитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във