Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ВАС решава за лиценза на "Глобал Маркетс"

Инвестиционният посредник "Глобал Маркетс", единственият "виновник" за банковата криза в страната, подгонен от прокуратурата за всяващи паника интернет послания, обжалва пред Върховния административен съд решението на Комисията за финансов надзор от 14 юли за отнемане на лиценза му. "На 27 март тази година ние сами си поискахме лиценза, тъй като не издържахме на административния тормоз. Ако в действията на надзора имаше не показност, а целесъобразност и законосъобразност, отнемането на лиценза ни трябваше да стане не сега, четири месеца след връщането му, а още преди четири години, защото като основание за това са посочени нарушения на посредника в периода 2009-2010 година." Това коментира Йордан Моллов, изпълнителен директор на дружеството.


Според юристи подходът на КФН противоречи на процедурата, която следваше досега КФН и по която "Глобал Маркетс" е поискало само да му бъде отнет лицензът. Това е станало на общо събрание на дружеството на 26 март 2014-а, а на следващия ден - на 27-и "Глобал Маркетс" е внесло в КФН молбата си по надлежния ред. Разликата при двата варианта - при доброволното връщане на лиценза и при "насилственото" е тази, че когато КФН отнеме лиценз на инвестиционен посредник по своя инициатива, шефовете на дружеството губят индивидуалните си брокерски свидетелства. Докато при искане от самия посредник да му се отнеме разрешителното, КФН му го прави, но брокерите като физически лица запазват правата си.


Смяната на процедурата от страна на КФН е юридически спорна, коментират правниците. Всъщност смята се, че лицензът е отнет, когато този акт е потвърден от Върховния административен съд - инстанцията, пред която мениджърите на "Глобал Маркетс" обжалват. Наблюдатели поставят под съмнение желания от КФН краен резултат, защото вече има прецедент, който може да се повтори. На 27 март 2012 г. Комисията за финансов надзор отне издадения на "Стандарт инвестмънт" АД лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник, но ВАС отхвърли решението и сега посредникът съди КФН. В началото на декември 2012 г. петчленка на ВАС е написала: "Комисията за финансов надзор неправомерно е отнела лиценза на инвестиционният посредник "Стандарт Инвестмънт" АД". От текста на решението, публикуван на страницата на Върховния административен съд, се вижда, че магистратите не приемат мотивите, с които КФН е отнела правото на "Стандарт" да оперира на българския пазар като инвестиционен посредник. Касационната инстанция е приела, че за да бъде отнет лицензът на инвестиционния посредник, е необходимо към момента, когато започва производството, нарушението да съществува реално. От съдържанието на оспореното решение се вижда, че нарушението е за минал период и то вече е отстранено, когато е открито производството, пише в становището на магистратите. В случая с "Глобал Маркетс" ситуацията е същата - посредникът е прекратил дейността си доста преди да се приложи процедурата за отнемане на лиценза му, така че към момента няма нарушения поради липса на бизнес.


Посредниците оспорват и друго основание за отнемане на лиценза им - извършването на 3 (три) административни нарушения на наредба на КФН. Такива "фалове" не липсват и при други инвестиционни посредници у нас. "Ние не твърдим, че трябва да се отнема лицензът и на други посредници, а задаваме въпроса защо КФН прилага закона по отношение на нас избирателно и неравнопоставено", питат мениджърите на "ГМ". "Глобал Маркетс" през последните години е един от водещите инвестиционни посредници по почти всички показатели: по брой клиенти и сделки, по оборот и печалби и по международно разпространение на услугите (клонова мрежа).

Facebook logo
Бъдете с нас и във