Банкеръ Daily

Финансов дневник

Валдис Домбровскис: Въвеждането на еврото носи ползи за икономиката

Европейската комисия мисли, че присъединяването на България към еврозоната ще донесе някои икономически ползи за страната, включително ниски лихви, по-ниски разходи за обмен на валута, намаляване на разходите за пътуванията на гражданите и бизнеса и също така ще бъде позитивен фактор за привличането на чуждестранни инвеститори. Това заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис по време на дискусията "България по пътя еврото", част от програмата за визитата му у нас. 

Той отбеляза, че българският лев е с фиксиран курс към еврото, което означава, че страната е донякъде е възприела паричните политики на ЕЦБ, но не получава преимуществата от реалното членството във валутния съюз. 

"Един от големите и често повдигани въпроси е дали присъединяването към еврозоната ще доведе до скок на цените и какъв е ефектът върху инфлацията. Дълбоко вкоренено е мнението, че еврото води до увеличение на цените. Но ако погледнем последните пет страни, присъединили се към еврото, ще забележим, че ефектът върху инфлацията е много лимитиран", обясни заместник-председателят на ЕК

По отношение на практическата подготовка и изискванията за присъединяването на България към валутния механизъм ERM II, известен като "чакалнята на еврозоната", Домбровскис припомни, че през миналата година Европейската комисия изготви конвергентен доклад за готовността на страната. "Нашата оценка е, че България спазва всички икономически, фискални и критерии. Единственият критерий, който не е изпълнява е по отношение на обмяна на валута и затова България трябва се присъедини към ERM II", отбеляза той.

Валдис Домбровскис обясни, че е новост изискването страната ни да бъде приета и в Европейския банков съюз. България вече изрази писмено желанието си да се присъедини към режим на тясно сътрудничество с Европейската централна банка. Впоследствие започна и преглед на качеството на активите и стрес-тестове в шест български банки. Заключенията от тези процедури ще послужат при оценката за присъединяването ни към валутния съюз.

От думите на Валдис Домбровскис обаче стана ясно, че правителството е поело ангажименти и по отношение на "макропруденциалната рамка, мерки срещу прането на пари и други". "Изпълнението на тези критерии продължава. Диалогът между ЕК и правителството е конструктивен. Бих казал, че ако нещата прогресират както досега, страната може да е уверена в получаването на положителна оценка през втората половина на годината", посочи заместник-председателят на Еврокомисията.

В събитието взе участие и финансовият министър Владислав Горанов. "Биха могли да се очакват ценови промени, но те ще са свързани с доходната конвергенция. Нормално е, когато заплатата на този, който произвежда хляб, расте, да порасне и цената на хляба, но това е естествен реален процес. Когато факторите за производство увеличават цената си, това се отразява и върху ценовата конвергенция", посочи Горанов. Министърът на финансите каза, че най-оптимистичната заявка за замяна на българския лев с евро би могла да е 1 януари 2022 година. 

Евродепутатът от ЕНП Ева Майдел заяви след приемане в еврозоната България ще има достъп до механизъма за стабилност, чрез който спестяванията на българите ще бъдат много по-добре защитени. "положително, че имаме план към еврозоната и ясни обещания от министрите на приемането на България за този процес. "Първата стъпка е постигната - имаме пътна карта за приемането на валутата - отбеляза тя - Преди година девет от десет души в България не бяха информирани от ползите от еврозоната." 

Facebook logo
Бъдете с нас и във