Банкеръ Daily

Финансов дневник

Увеличаването на цената на петрола ще доведе до ново поскъпване на природния газ

От октомври парното и топлата вода ще поскъпнат заради повишение на цената на природния газ. За съжаление обаче цената на петрола brent, от която следва, съгласно договора с Газпром, определянето на цената на природния газ у нас, се задържа и даже се увеличи. В момента е някъде 84,60 долара за барел. През тези три месеца тя продължи да се увеличава и това ще доведе до ново увеличение на цената на природния газ. Това коментира енергийният експерт Еленко Божков пред БНР.

Но дали ще се задържи в рамките на тези 15%, които прогнозира „Булгаргаз“ и се потвърждават неформално от КЕВР, предстои да видим.

Божков изрази опасение, че е възможно увеличението да не е с 15% а между 23 – 25%, тъй като възможностите за задържане на цените са изчерпани.  Той очаква и топлинната енергия и топлата вода да поскъпнат с около 10%.  

„Освен това, задължително ще се увеличи и такса „задължения към обществото“ -  една от определящите крайната цена на електрическата енергия за битовите потребители и за бизнеса“.

Той припомни, че през април 2016 г. ЕК е предложила, а Газпром е приел да има преразглеждане на начина на определяне на цените за някои държави от Източна и Средна Европа, сред които и България. Липсва обаче прозрачност за хода на преговорите.

"За да бъде електроенергията по-евтина, ключово е да бъдат прекратени договорите с американските централи", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във