Банкеръ Daily

Сотир Цацаров:

Установени са преводи от Венецуела към България

Част от средствата са изнесени в други страни

Американският посланик Ерик Рубин, премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и висши представители на службите обсъдиха подробностите по разследването за финансови трансфери от Венецуела към България. 

"Критична е нуждата да бъдат спрени нелегалните финансови трансфери, които подкрепят незаконните власти във Венецуела. Американското правителство работи в тясно сътрудничество със страните от ЕС, за да гарантира, че богатството на венецуелския народ няма да бъде откраднато, както за неговото мирно и демократично бъдеще", заяви посланик Рубин на брифинг в Министерския съвет. Той оцени "отличното сътрудничество" между българските и американските власти по това направление. 

Главният прокурор Сотир Цацаров разясни, че Америка е предоставила на българските служби по дипломатически и оперативен път информация за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела към български банкови сметки.

"Установена е банката и титулярът на тези сметки, установени са преводи по тези сметки, след което са били извършвани други трансфери и част от тези средства са били изнесени от банките и са били трансферирани в други страни. В повечето случаи по наше подозрение основанията не са действителни", заяви Цацаров. 

Сметките са открити по редовен път, подозренията не са свързани със самата банка. В момента ДАНС осъществява пълен мониторинг на трезора. Осигурено е съдействие от БНБ. 

"Когато информацията бъде обобщена, имам предвид за пълната картина на преводите, на периодите, в които те са извършвани и сметки, по които те са извършвани, ще бъдат предприети необходимите мерки, за да бъде анализирана тази информация и прокуратурата да прецени извършването на действия по наказателно производство за пране на пари", добави главният прокурор.

По думите му остатъчните средства по сметките ще бъдат поставени под пълен контрол, за да не се позволи напускането им от страната. По информация на службите титулярът на сметките има българско и други гражданства, не е в България, а живее на територията на различни държави. 

Председателят на ДАНС съобщи, че в сметките е имало милиони евро, но не назова точна сума. Откритата сметка не е класическа на физическо лице, а е открита по реда на закона за адвокатурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във