Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"УниКредит Булбанк" осребрява запори за 25.97 млн. лева

Главоболията на банките с проблемните длъжници явно са неделим елемент от бизнеса и никога не свършват. Доказателство за това са огромният брой обяви на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. И при това въобще не говорим за търгове за жилища на цена по няколко десетки хиляди лева. Напоследък се появиха обяви за имоти, пуснати за продажба по искане на ипотекарните кредитори, и сумите за тях са доста внушителни.

Миналата седмица се появи обявата за принудителна продан на "Русенска корабостроителница Запад" по искане на Корпоративна банка. Сега пак от сайта на камарата стана ясно, че на тезгяха са извадени още 38 парцела в "Кремиковци", земеделски имот в софийското село Долни Лозен и сградата на бизнес център в Ямбол с цялото му оборудване.

И трите имота са обявени за продан по искане на ипотекарния кредитор "УниКредит Булбанк". Първоначално обявената цена за този в Кремиковци е 12.09 млн. лв., за земеделската земя  - 5.59 млн. лв., а за центъра в Ямбол -  8.29 млн. лева. Проблемът е, че дори въпросните имоти да бъдат продадени за такива суми, парите, които ще се получат за тях, трудно ще стигнат, за да покрият дълговете на собствениците им към банката.

Имотът в Кремиковци е на фирмата "Екометал Инженеринг" ЕООД, чийто едноличен собственик е Пламен Димитров Стоянов. Той притежава или е съдружник в още няколко фирми - "Екосорс Енерджи" ЕООД, "Трансстрой Корект" ООД и "Везден - Димитров и Сие" СД. Явно въпросният бизнесмен си има доста главоболия, тъй като дружествените му дялове в повечето от въпросните компании са запорирани от "УниКредит Булбанк". Освен това, според Търговския регистър, върху същите тези дружествени дялове през 2010-а са били наложени запори и от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, които обаче са вдигнати няколко години по-късно.

От обявата на съдия-изпълнителя става ясно, че ипотеката на имота в Кремиковци, който се продава, е за дългове към "УниКредит Булбанк" в размер на 28 млн. лева. При това положение от продажбата му банката може да разчита, че ще си върне само половината от сумата, и то ако търгът е успешен.

Друга част от кредита, даден на фирмите на въпросния бизнесмен Пламен Димитров Стоянов, банката ще може да си върне, ако бъде продадена успешно земеделската земя в с. Долни Лозен, която е на фирмата му "Екосорс Енерджи" ЕООД. Но и дори ако и двата търга минат успешно, получените от тях пари едва ли ще са достатъчни, за да си събере банката 28 млн. лева.

Горе-долу същата ситуация е и  с имота в Ямбол - бизнес сградата с цялото оборудване и имущество в нея. Тя е собственост на "Ямбол бизнес център България" ЕООД. Явно става дума за чуждестранна инвестиция, направена още по времето на строителния бум преди кризата, защото въпросната фирма е на регистрираното в Люксембург дружество "Силен Риал Истейт", а неин управител е Ричард Хауърд Кийн. По-същественият въпрос е, че сумата, за която се продава имотът, е доста по-малка, отколкото кредитът, отпуснат от банката. Според обявата, публикувана от съдия-изпълнителя, той е на сума близо 13 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във