Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Уелс Фарго" е готова да се раздели с бизнес за стотици милиони

Американската банка "Уелс Фарго" е готова да се раздели с част от бизнеса си, който е на стойност "стотици милиони долари", съобщи главният финансов директор Джон Шрюсбъри, цитиран от "Файненшъл таймс". 

Банката ще се раздели с редица продукти и услуги, които не са достатъчно мащабни и не са "първокласни", споделил Шрюсбъри пред изданието.

Според "Файненшъл таймс" тези мерки са свързани със съдебните спорове между "Уелс Фарго" и властите в САЩ, които неотдавна обвиниха управата на банката, че е допуснала служителите й да открият два милиона потребителски сметки, без разрешението на клиентите. В резултат американските регулатори глобиха кредитора с рекордните 185 млн. долара.

Представителка на Демократическата партия в Конгреса на САЩ призова за закриването на третата по активи американска банка. Според Максин Уотърс скандалът с фалшивите сметки бил "прекалено голям, за да може властта да се справи с него". Но в последствие банката обяви, че е постигнала споразумение с прокуратурата и ще плати още 142 млн. долара.

След аферата главният изпълнителен директор Джон Стъмпф подаде оставка, а за негов наследник бе избран Тим Слоун, който преди това изпълняваше функциите на председател и главен оперативен директор. В опит да си върне доверието на инвеститорите Слоун изготви план за преструктуриране, който включва продажбата на част от бизнеса на банката.

През последните няколко седмици "Уелс Фарго" сключи сделка за продажбата на компанията "Екуинити", която се занимава с технологии, финанси и административни услуги. Сделката бе оценена на 227 млн. долара. В същото време кредиторът се раздели и със своята застрахователна дейност, но сумата по тази сделка не бе обявена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във