Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Удължават списъка на световните застрахователи

Глобалните застрахователни регулатори ще преразгледат критериите, по които се  определят  застрахователите, които биват  считани за системно важни за финансовата система и към които са предявени изисквания за допълнителен капитал. Тук влизат компании като American International Group и Prudential. Международната асоциация на застрахователните надзори (IAIS) обяви, че ще промени списъка на "твърде големите, за да фалират" застрахователни компании, чиято последна редакция бе направена през 2016 година. От IAIS възнамеряват през  2020 г.   да разширят рамките за определяне на системно значимите застрахователи.

След глобалната финансова криза регулаторите определиха девет системно значими компании в сектора,  към които са предявени определени изисквания за капитализация, аналогични на банковите правила за капитал  с цел да могат да покриват  потенциалните загуби и срещу увеличението на загубите и потенциалното намаляване дохода на акционерите.
Застрахователният сектор отдавна посочва, че отрасълът няма никакъв "принос" за финансовата криза и затова не трябва да бъде разглеждан според критериите за глобалните банки, които изискват  и наличие на  допълнителен капитал.

Деветте застрахователни компании, включени в списъка от 2016 г., са: Aegon, Allianz, American International Group, Aviva, AXA, MetLife, Ping An Insurance Group Co. от Китай, Prudential Financial Inc и Prudential във Великобритания.

От IAIS посочват още, че няма да следват двоен подход, който предвижда допълнителни мерки за определена група застрахователи в полза на "пропорционално" прилагане на други мерки, насочени към дейността на застрахователи, които водят до появата на системен риск.
От асоциацията предлагат от 2020 г. да влязат в сила нови критерии за оценка на застрахователите, а през 2022 г.  да бъде разгледано предложение  дали изобщо да има списък на системно значими застрахователи.

Застрахователният отрасъл настоява регулаторите да се съсредоточат  върху бизнеса и неговите рискове, а не да въвеждат допълнителни изисквания към капитала само на база на това колко голяма е компанията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във