Банкеръ Daily

Финансов дневник

Тръмп разби ново табу и скочи срещу Федералния резерв

Джером Пауъл

След като фондовият пазар потъна в началото на февруари, предсказаха затруднения за Федералния резерв. "Ако това се окаже нещо повече от "трепет", президентът Тръмп може да започне да търси някой, когото да обвини. И този някой може да бъде председателят Джером Пауъл, който пое длъжността на 5 февруари", припомня Bloomberg. 

Агенцията посочва, че тези негови предупреждения са били преждевременни. Борсата се е възстановила, както и американската икономика, която е продължила да се представя добре. И това е успокоило Тръмп. Сега обаче Доналд Тръмп се е обърнал срещу Пол дори без индикации, че повишаването на лихвите от Фед ще накърни растежа.

В интервю за CNBC, което беше излъчено отчасти в петък, Тръмп нарече Пауъл, когото самият той избра за поста, "много добър човек". Но президентът все пак отбеляза: "Не съм развълнуван за увеличението на лихвените проценти на Фед. Защото се изкачваме (има растеж - бел. ред.) и всеки път, когато се изкачвате, искат отново да повишат лихвите. Аз наистина не съм щастлив. Но в същото време им давам да правят това, което смятат за най-добро".

Федералният резерв увеличи лихвените проценти два пъти тази година и до края на 2018 г. заяви още две увеличения.

Това е първият случай, в който Тръмп критикува Пауъл, но едва ли ще е последният. Главният прокурор Джеф Сешънс и бившият държавен секретар Рекс Тилърсън могат да потвърдят, че когато Тръмп се заеме с някой, той е постоянен като куче, преследващо кокал. 

Президентът увери, че е наясно с традицията американските държавни глави да не критикуват централната банка, но това не го спря: "Сега просто казвам същото нещо, което бих казал като гражданин. Някои биха казали, че не бива да казвам това като президент, но мен не ме интересува, нека си говорят, защото моите възгледи не са се променили", отбеляза още Доналд Тръмп.

Заслужава си да прегледаме защо президентите обикновено се въздържат да критикуват Фед. Това не е от учтивост. Това е така, защото те разбират, че в дългосрочен план централната банка ще е успещна само ако финансовите й пазари се доверят, че ще запази инфлацията под контрол. Ако притежателите на облигации се опасяват, че Федералният резерв ще позволи на инфлацията да се измъкне от контрола й, те ще продадат облигациите си, знаейки, че инфлацията вреди на стойността на ценните книжа с фиксиран доход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във