Банкеръ Daily

Финансов дневник

Томислав Дончев не обещава експресно влизане в "чакалнята на еврозоната"

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че България може бъде приета едновременно в "чакалнята на еврозоната" и Европейския банков съюз. Дончев обаче не се нае да обещава експресно влизане в предварителния механизъм ERM II. По думите му това ще толкова скоро, колкото може. 

"Еврото в България ще увеличи доверието на инвеститорите у нас, смята вицепремиерът. Най-важният ефект от приемането на еврото е политически", обясни вицепремиерът по време на Пловдивския икономически форум.

Дончев уточни, че "еврозоната е ядрото на Европа, а България по ред причини не може да си позволи да бъде в периферията".

Той сподели, че сегашният икономически растеж е недостатъчен, тъй като страната ни не може да догонва по-развитите държави членки.

Според Дончев стремежът на правителството е да бъде достигнат поне 6% годишен ръст на БВП. По думите му образованието е ключов фактор за интензивността на растежа.

Вицепремиерът не очаква налагането на мита от страна на САЩ да се отрази чувствително на българската икономика. Стокооборотът на България с Америка не е значителен, но ще има сериозни политически последици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във