Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната банка прогнозира забавяне на икономическия растеж в България

Тази година икономическият растеж на България ще се забави до 2.7% спрямо 3 на сто през 2015 г. Тази прогноза направи Световната банка в оповестения днес в Букурещ икономически обзор за Европа и Централна Азия, предаде БТА.

За следващата година се очаква растежът да се ускори до 2.9 процента, а през 2018 г. - до 3.1%.

Очакванията на банката са, че бедността в страната ще продължи да намалява. Това се дължи на по-силния растеж и подобреното състояние на пазара на труда. Делът на хората в България, живеещи с под 2.50 долара на ден, ще спадне от 5% миналата година до 4.8 на сто тази година и 4.4% през 2017 г.

Живеещите с под 5 долара на ден в България ще намалеят с близо процент до 13.8 на сто тази година. Тенденцията ще се запази и през следващите години – 13.1% през 2017 г. и 12.3% през 2018 г. Тази прогноза е направена, вземайки предвид планираното увеличение на пенсиите и минималната заплата през следващата година, отбелязва Световната банка.

Дефлацията в страната за тази година ще е 0.2%. През 2017 и 2018 г. се очаква инфлация от съответно 1.1 на сто и 1.3 на сто.

Световната банка очаква фискалната консолидация да продължи, бюджетният дефицит да бъде по-нисък от първоначално прогнозирания и да достигне 1.5% от брутния вътрешен продукт.

В доклада се посочва, че икономическото възстановяване на България през първата половина на годината е продължило. Основното предизвикателство за страната ни било да ускори догонването на останалите страни от Европейския съюз и да се справи с последиците от демографските промени.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във