Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната банка повиши прогнозата си за България

Световната банка завиши прогнозата си за икономически растеж в България през 2017 г. Актуалните очаквания са за 3.2% увеличение на брутния вътрешен продукт.

В летния си доклад през 2016 г. Световната банка залагаше растеж от 2.7% за настоящата 2017 г. А през ноември м.г. в междинен доклад прогнозата бе завишена на 2.9%.

Растежът на световната икономика ще се ускори от 2.3 през миналата до 2.7 на сто през тази година, прогнозира още Световната банка.
 

За развитите икономики, Световната банка очаква повишение на техния БВП с 1.8% през настоящата година след растеж от 1.6 на сто година по-рано.

В същото време банката прогнозира по-солидно ускоряване на растежа на нововъзникващите и развиващите се икономики до 4.2% от 3.4% през 2016-а година.

Световната банка прогнозира, че икономиката на САЩ ще се разшири с 2.2% през 2017-а година след по-анемичен растеж от 1.6% през миналата година, но уточни, че тези нейни очаквания изключват позитивните или негативни ефекти от политиките, които ще предложи администрацията на новия президент Доналд Тръмп.

Китайската икономика пък се очаква да забави темпото си на растеж от 6.7% през миналата година до 6.5% през настоящата година.

Банката очаква Русия и Бразилия да излязат от рецесията, стимулирани от поскъпването на петрола и на останалите суровини.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във