Банкеръ Daily

Финансов дневник

Световната банка подготвя първите блокчейн облигации

Световната банка даде мандат на Commonwealth Bank of Australia да подготви първите в света блокчейн облигации. 

Според институцията облигациите ще бъдат първите в света, които са създадени, разпределяни, прехвърляни и управлявани чрез блокчейн технология. 

"Блокчейн технологията има потенциала да рационализира процесите сред многобройните посредници и агенти на дълговите капиталови пазари. Това може да спомогне за опростяването на капиталовите и търгуемите ценни книжа, за подобряването на оперативната ефективност и да подобри регулаторния надзор", гласи съвместно изявление на двете институции.

След като бъде пуснати, облигациите ще бъдат издавани и разпространявани на блокейн платформа, управлявана от Световната банка и Commonwealth Bank of Australia.

Частен блокчейн, чрез който се управлява криптовалутата Ethereum, ще бъде използван за този проект, но Commonwealth Bank of Australia заяви, че е отворена за други възможности в бъдеще. 

Световната банка, междувременно, обяви, че инвеститорският интерес към облигациите е доста засилен. Институцията планира да пусне и платформа за транзакции, след като приключат консултациите с инвеститорите.  

Застъпниците на блокчейн технология казват, че тя прави процесите по-бързи и по-сигурни, но някои са загрижени, че по-широкото й използване може да доведе до финансов балон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във