Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Световната банка избра София за специален офис

Световната банка обяви плановете си за създаване на втори център за споделени услуги в София,  който да осигури бек офис за корпоративна и технологична подкрепа на вътрешните бизнес операции по света на  международната  финансова институция.

Центърът ще допълни съществуващия център за споделени услуги на Световната банка в Ченай, Индия, който беше открит през 2001-ва  и  сега  обслужва организацията със счетоводни, HR, IT и други услуги. Очаква се офисът да започне работа до средата на 2019 г. и да помогне на финансовата организация да разпредели ресурсите си по-ефективно в подкрепа на своята мисия за прекратяване на крайната бедност и за насърчаване на общия просперитет.

Три страни са се  конкурирали пряко, докато е траел процесът  на  проверки и обсъждания от  Световната банка за създаването на такъв център - това са били България, Сърбия и Хърватска. Решението да се избере София е било в резултат на конкурентно търсене на място, основано на широк кръг от критерии, включително и икономия на пари/разходи, качество на IT инфраструктурата и набора от талантливи хора.

Преди дни президентът на САЩ  Доналд Тръмп номинира заместник-министъра на финансите по международните въпроси Дейвид Малпас за президент на Световната банка.
Кандидатурата на топ дипломата във финансовото министерство на САЩ подлежи на гласуване от изпълнителния борд на Световната банка, която  сега  временно се управлява от Кристалина Георгиева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във