Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Суперментета по сто долара са засечени в Европа

Нови фалшификати на стодоларови банкноти пак са плъзнали из  Европа. Миналата седмица в офис на Tavex в Латвия  е постъпила фалшива банкнота с такъв номинал. Към момента няма официална информация да са засечени такива банкноти и в  други европейски държави. Засега не са се явявали и в България. 

На  пазара те вече са обозначени като "Супер севернокорейски стотачки".  Фактът,  че тези банкноти са прелетели цяла Азия и са стигнали до европейска страна  говори, че има риск за разпространението им и изисква повишено внимание. България е голяма туристическа дестинация, през която минават хора от цял свят, така че е възможно фалшификатите да бъдат разпространени и на наша територия, коментират хората от Tavex - България.

Засечената фалшива банкнота е наречена "Супер севернокорейска стотачка", защото за първи път е открита в Южна Корея, но  се предполага, че се печата в Северна Корея. Банкнотите са наречени "супер стотачки", тъй като разликите с оригинала са почти незабележими. На допир не може да се познае по никакъв начин, че не са истински. Една от показателните  особености на фалшификатите е, че при контурите в долния ляв ъгъл на цифрата  1  има голяма черна точка, а при истинските трябва да фигурира черен триъгълник или малка точка.

Финансовите експерти съветват хората да бъдат наистина много бдителни, когато пътуват в чужбина или когато боравят с долари в България. Най-голяма сигурност гарантират банките и офисите за обмен на валута в моловете, тъй като там банкнотите минават неколкократни проверки и шансът да попадне човек на такава фалшификация е минимален.

Новината, че в Северна Корея е разработен начин за създаване на изключително добри копия на американските стодоларови банкноти, се е появила  още през 2006 година (по данни на Dailymail), а първите случаи, когато са засечени  фалшификати от този тип, са от края на 2017 г. в столицата на Южна Корея - Сеул.

Facebook logo
Бъдете с нас и във