Банкеръ Daily

Финансов дневник

Съдът в Кипър гледа делото за ликвидацията на "Олимпик"

Окръжният съд в Кипър днес трябва да гледа делото за обявяване в ликвидация на застрахователната компания "Олимпик", съобщава БНР. Ако на съдебното заседание днес бъдат подадени възражения срещу самата ликвидация или срещу номинацията за постоянен ликвидатор, който съдът трябва да назначи, ще бъде насрочена нова дата. Ако няма нови искания, съдът ще продължи с процедурата, като самото произнасяне на решението може да стане и в следващите дни.

Припомняме, че от 00:00 мин. на 18 август полиците, сключени с кипърския застраховател "Олимпик", автоматично стават невалидни.  Така  двеста и седемдесет хиляди нейни клиенти у нас останаха без валидна застраховка  - донякъде очаквано (от май месец насам сигналите за лошите перспективи през застрахователя ставаха все по-очевидни).  За да не се стига дотам, бе създадена възможност в рамките на три дни (15, 16 и 17 август) потърпевшите от ликвидацията на "Олимпик" да сключат застраховка с нов застраховател. В сряда (15 август) КФН съобщи, че е създадена необходимата организация и Гаранционният фонд е осигурил техническа възможност  за сключване на нови полици с други застрахователи.

По принцип, когато човек иска да си направи нова застраховка при друг застраховател, е нужно първо да прекрати старата. Докато това се случи, минават около две седмици, в които системата на Гаранционния фонд трябва да обработи документацията.  Едва след това вече може да бъде сключена новата полица.

С намесата на Гаранционния фонд и на регулатора тази процедура сега се промени. Специално за случая "Олимпик" отключиха системата на Гаранционния фонд и от 15 август сутринта вече е възможно клиентите на "Олимпик" да отидат при своя застрахователен посредник или при друг застраховател и да сключат нова полица "Гражданска отговорност". Тя ще стане технически активна през нощта на 17 срещу 18 август.

Важно е да уточним, че до 18 август 2018 г. всеки засегнат собственик на МПС трябва да е  сключил нова застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите с друг застраховател. Тя  може да се сключи и от друго лице.
 След прекратяване на застрахователните договори, ако не са били сключени нови своевременно, в случай на пътнотранспортно произшествие обезщетението се заплаща от лицето, причинило произшествието на пътя.

Що се касае до клиентите на кипърския застраховател, претърпели застрахователно събитие до 17 август (включително),  техните обезщетения са гарантирани от Кипърския гаранционен фонд. Съгласно Кодекса за застраховането Българският гаранционен фонд не покрива и не гарантира дейността на застрахователи от други държави от ЕС, които извършват дейност в България при правото на установяване. Застрахователят "Олимпик" (чрез клона си в България) извършва дейност именно при правото на установяване, съответно Гаранционният фонд не изплаща обезщетения вместо този застраховател, който е със седалище в Кипър.

Така че тези хора трябва (ако все още не са го направили) да подадат искане за обезщетение в офисите на "Олимпик", както обикновено, респ. ликвидаторът на застрахователя ще придвижи молбата им и Кипърският гаранционен фонд, който според местното си законодателство има ангажимент, да им изплати обезщетение.  

Експертите обаче не се ангажират с прогноза колко време ще отнеме, докато обезщетенията бъдат изплатени.

Реално и в момента офисите на "Олимпик" работят. Просто в тях вместо ръководство и акционери вече стоят ликвидаторите, назначени за целта.

Хората, които искат да си възстановят заплатените премии за неизтеклата част на застрахователните договори, които ще бъдат прекратени, също трябва да подадат заявление в офисите на фалиралата застрахователна компания. 

За разлика от обезщетенията по "Гражданската отговорност", тези суми не са гарантирани от закона. За това тези хора се нареждат като кредитори в масата на несъстоятелността на застрахователя. Ако активите му не са достатъчни, за да покрият всичките му такива задължения, никой не може да каже, какво ще се случи в процеса на ликвидация. Изплащането на дължимите суми зависи от много фактори, сред които и това, колко предявени щети ще има по този портфейл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във