Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СЪДЪТ СПРЯ АГРЕСИЯТА НА ЛЕЙДИ ВСМ

Токуда Кредит Експресбанк от година и половина се е вплела в жестока съдебна битка с един от своите акционери - лизинговата компания Лейди ВСМ. Доминираната от Славка Иванова и Чавдар Държиков компания води няколко дела срещу банката, като последното от тях е срещу решенията на общото й събрание от 7 юли 2000 година. На него акционерите на кредитната институция гласуваха да увеличат капитала й от 15 млн. на 20 млн. лева. Но Лейди ВСМ атакува решението пред Софийския градски съд и съдия Ваньона Запрянова спря вписването на решението във фирменото дело на банката. Така компанията на Славка Иванова успя да блокира за няколко месеца вдигането на капитала, нещо от което банката имаше остра необходимост.


Японският акционер на банката - Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз, който притежава 53.34% от капитала й, преведе 2.6 млн. лв. за увеличението му, но ЗПАД БУЛСТРАД - собственик на 33.34% от акциите на кредитната институция, се въздържа да направи своята вноска. При създалата се ситуация изпълнителният директор на застрахователната компания Румен Янчев прецени, че наливането на допълнителни средства в банката е свързано със значителен риск. Ръководството й пък бе принудено да обмисля различни варианти за действие, включително да оформи направената от Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз вноска като подчинен срочен дълг.


На 6 ноември 2000 г. стана известно, че интервенцията на Лейди ВСМ е парирана още на първа съдебна инстанция, защото съдия Запрянова е отхвърлила жалбата на лизинговата компания срещу решенията на общото събрание на банката и дори е постановила Лейди ВСМ да плати всички разходи по делото. Контролираната от Славка Иванова и Чавдар Държиков компания обаче получи правото да обжалва решението пред Софийския апелативен съд и по всяка вероятност ще се възползва от него.


В момента преоценъчният резерв на Токуда Кредит Експресбанк е 3.74 млн. лв. и като го съберем с първичния капитал, ще излезе, че капиталовата й база е над 10.5 млн. лева, съобщи за БАНКЕРЪ прокуристът на банката Пламен Петров.


Изпълнителният директор Венцислав Велев пък поясни, че кредитната институция е започнала да погасява дължимия корпоративно-подоходен данък от 1.128 млн. лв. към Министерството на финансите. До момента сме превели 619 хил. лв. и в най-скоро време ще платим и останалата сума, заяви той.


По-интересно обаче е как една кредитна институция, която през миналата година е имала загуба от 1.9 млн. лв., се оказа в положението да плаща корпоративно-подоходен данък, чийто размер надхвърля този, който са платили повечето български банки. Причината е, че класифицираните като загуба вземания на Токуда Кредит Експресбанк са над 10% от кредитния й портфейл и затова всички начислени провизии - за 5.26 млн. лв., не се признават за разходи. Така банката изпада в ситуацията да плаща данък загуба. Заслугата за това е на предишното ръководство на банката до 1999 г., начело на което бе Славка Иванова.


Токуда Кредит Експресбанк бе принудена да задели около 1.56 млн. щ. долара провизии по сделките, сключени между бившия й изпълнителен директор Славка Иванова и собственик на Лейди ВСМ и японската фирма Токушукай Медикъл Корпорейшън. Тези сделки са в основата на конфликта между лизинговата компания и Токуда Кредит Експресбанк, за който в. БАНКЕРЪ писа в бр. 43/28.10.-3.11.2000 г.


Около 800 хил. щ. долара са провизиите, заделени по два записа на заповед, които са издадени от пазарджишката фирма Винпром - инвест в полза на Лейди ВСМ. През октомври 1997 г. лизинговата компания на Славка Иванова продава на управляваната от нея банка единия запис на заповед, като получава за него 350 хил. щ. долара. Втората ценна книга, издадена от Винпром-инвест, Лейди ВСМ прехвърля на банката и срещу нея получава запис на заповед, издаден от платежоспособната компания Български морски флот. Ценните книги, които лизинговата компания продава на кредитната институция, не носят никакъв доход на банката и затова са провизирани на 100 процента. Това е само една микроскопична част от историята на конфликта между Български морски флот, Лейди ВСМ и банката, на която е посветено дело N170 от 2000 г., водено от Специализираната следствена служба.


Над 452 хил. лв. провизии са начислени и по заемите, които управляваната от Славка Иванова кредитна институция е предоставила през 1998 г. на фирма Бургос Ко ООД. Още около 60.9 хил. лв. са провизиите по вземане на банката от Технолинг ЕООД. През март 1997 г. тя е сключила договор с дружеството, което се ангажирало да достави строителни материали за Банков офис Люлин. Технолинг изпълнява поръчката, но осигурените от него материали са използвани за строителството на сграда в имот в квартал Симеоново. Въпросният парцел по това време е бил собственост на Лейди ВСМ, а сега, според документите в банката, е притежание на частни лица. Във финансовите среди се говори, че всъщност имотът е собственост на Чавдар Държиков - близък приятел и бизнеспартньор на Славка Иванова.


Изцяло е провизиран и преводът от 300 000 австрийски шилинга, направен от Токуда Кредит Експресбанк през септември 1997 г. в полза на виенската фирма Булстиа. Основанието за него е плащане по договор, но странно защо такъв не е открит в архивите на кредитната институция. Извършената проверка в банката е установила, че това плащане не покрива нейно задължение към Булстиа, а самата фирма е собственост на Юлиян Иванов - син на Славка Иванова. Прокуратурата е уведомена за всички тези случаи още през 1999 г. от изпълнителните директори на банката Венцислав Велев и Боян Петров, който в момента е служител на държавната Агенция за събиране на вземанията. Но реакция няма. А без помощта на правоохранителните органи Токуда Кредит Експресбанк трудно ще си събере въпросните вземания. Същевременно кредитната институция плаща на държавата данък загуба, който е плод именно на странните операции, извършвани от бившата й шефка Славка Иванова.


Сега Иванова е един от основните акционери на лизинговата компания Лейди ВСМ, която пък притежава около 10% от акциите на Токуда Кредит Експресбанк. Това обяснява защо един от най-големите застрахователи у нас БУЛСТРАД реши миналата седмица да продаде своя дял в банката и го предложи по устав първо на другите й акционери. Не е изключено Лейди ВСМ да поиска да купи акциите на застрахователната компания и може да направи това, ако, разбира се, няма неплатени данъчни задължения и след като получи разрешение от БНБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във