Банкеръ Daily

Финансов дневник

Съдия Вероника Николова ще е докладчик по делото за КТБ

Съдия Вероника Николова от Върховния касационен съд (ВКС) ще е докладчик по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ), след като беше разпределена публично.

ВКС ще заседава по жалби от бившите изпълнителните директори на банката, от "Бромак" ЕООД и от "Бългериан Акуизшън Къмпани" срещу частта от решението на Софийския апелативен съд (САС) от 3 юли, с която претенциите им бяха оставени без разглеждане.

Според решението на САС от 3 юли банката е изпаднала в състояние на неплатежоспособност от 20 юни 2014 година. На тази дата БНБ постави банката под специален надзор, а отне лиценза й четири месеца по-късно, на 6 ноември 2014 година. Именно 6 ноември беше определена от Софийския градски съд като дата за фалита на банката.

Централната банка, прокуратурата и синдиците настояваха за начална дата за фалит на банката да бъде определена 30 септември 2014 г., когато отчетите са показали, че КТБ има отрицателен капитал. Това беше причината да обжалват решението на градския съд.

Официалната дата за фалита на КТБ е от ключово значение, защото от това зависи кои прихващания ще бъдат законни и кои ще станат лесно атакуеми по съдебен път. След затварянето на банката миналия юни до отнемането на лиценза й бяха сключени цесии и прихващания за над 800 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във