Банкеръ Daily

извод

Страх ЗА застраховането

S 250 21a5dd05 a272 4899 8bcb 2e08309d4c9b

Кръгът се затваря. Докато в зората на демокрацията в България имаше страх ОТ застраховането, което престъпни групировки бяха превърнали в бизнес на насилието, 20 години по-късно у нас има страх ЗА застраховането като финансов отрасъл.

Страхуват се гражданите. Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" след десетилетие приказки за  плавно поскъпване, което така и не се случва, изведнъж скочи рязко, и то само за броени месеци. През втората половина на миналата година ръстът в цената й е между 20 и 35% според  различните видове моторни превозни средства. Има мълва, че при въвеждане на системата "бонус-малус" цената за недисциплинираните водачи може да скочи в пъти и да чукне 1000 лева.

Страхуват се и компаниите от бранша. Решение на Върховния касационен съд разшири плащането на обезщетения на близки и роднини до неприемлива степен, когато един доведен дядо може да иска пари за смъртта на внука си, загинал на пътя. Това, както много пъти писахме, може да загроби застрахователния бранш. Законови промени лимитираха размера на плащаните обезщетения, но се създаде и първият прецедент, при който съд отсъди незаконно голямо обезщетение.

Това води и до изключителен ръст на претенциите и плащанията на щети по "Гражданска отговорност" Почти 1 млрд. лв. - толкова са поискали притежатели на  полици за  "Гражданска отговорност" от застрахователните компании в България през 2018 година.

Страхуват се ЗА застрахователния бранш и в КФН. Там шефът на застрахователния надзор Владимир Савов получи тежко наследство от предшественичката си Ралица Агайн и трябваше да понесе всички негативи от недобре обмисления модел за въвеждане на "бонус-малус" системата. На  Савов се падна  да проправя път на тази справедлива система за ценообразуване, но постулати като този колата да наследява тежката карма на водача си и за дребни нарушения,  като примерно превишение на скоростта с 10 км/час, да водят  до малус точки, обрекоха на крах тази дълго чакана реформа.

ЗА застраховането са притеснени и нашите европейски партньори. България получи остри критики от ЕС по  темата  "застраховане". Брюксел отправя сериозни критики за слабостите в застрахователния сектор в България, сред които е и обезглавяването на регулатора - Комисията за финансов надзор (КФН). В представения преди седмица доклад за напредъка на страната ни Еврокомисията поставя  също проблема за неясния начин на ценообразуване на застраховката "Гражданска отговорност", както и случая с фалиралия клон на кипърския застраховател "Олимпик", показал слабости в надзора.

Здрава е критиката и заради проблеми с изплащането на обезщетенията по системата "Зелена карта" за причинени щети в пътни инциденти в чужбина и неефективната работа на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Все още липсва и методика за формирането на лимити за обезщетенията по задължителната полица. Според Румен Гълъбинов,  ако проблемите със "Зелена карта"  не бъдат решени адекватно, може да се превърнат в спирачка по пътя ни към Шенген. Тези решения  вече са  в ръцете на новия шеф на бюрото Борислав Богоев, бивш заместник-председател на КФН, отговарящ за направление "Застрахователен надзор".

Еврокомисията посочва още една критична точка -  че от миналото лято застрахователният сектор е без ресорен надзорник, което още повече влошава положението. В добавка,  от 1 март КФН остана и без председател, въпреки че още от ноември миналата година е известно, че Карина Караиванова ще премине на ръководна длъжност в Европейската банка за възстановяване и развитие.

КАРЕ

Въпреки споменатите неблагополучия застрахователите компании в България са увеличили собствения си капитал с 10.8 млн. лв. за последната година  -  до над 2 млрд. лв., според  статистиката на Българската народна банка (БНБ) към юни 2018 година.

Увеличава се и размерът на заделените технически резерви, които на годишна база са с 261.7 млн. лв. повече, до общо 4.422 млрд. лева. С тях се покрива риск по полици, с които е събран премиен приход от 7.6 млрд. лв., става ясно още от статистиката.

По-доброто капитализиране на застрахователите идва след две поредни секторни проверки, приключили с набелязване на уязвимите точки при някои от 43-те компании на пазара. Там, където имаше съмнения за подценяване на техническите резерви, последва допълнително подсигуряване с ресурс за реакция при материализиране на застрахователни рискове.

Отделно от това компаниите започнаха по-активно да диверсифицират дейността си, която е доминирана от задължителната застраховка "Гражданска отговорност за автомобилистите".

Според статистиката на БНБ застрахователните дружества управляват 7.6 млрд. лв., което е с 320.5 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. В сравнение с първото тримесечие на годината обаче, това е със 119.8 млн. лв. по-малко и се дължи основно на понижение в прихода от общото застраховане. В края на юни постъпленията от него възлизат на 5.525 млрд. лв. при 5.689 млрд. лв. в края на март тази година.

И  животозастраховането продължава да расте, като активите на 12-те дружества, специализирани в него, се увеличават със 141.9 млн.  до 1.936 млрд. лв. на годишна база, което е скок със 7.3 процента. Спрямо предишното тримесечие подобрението е с 2.2%, или с 44.8 млн. лева.

По последни данни общото застраховане у нас е записало бруто премии в размер на  1 376 301 455 лева. От тях 75% идват от застраховки, свързани с МПС, малко над 13 на сто се формират от полици "Пожар и природни бедствия и други щети на имущество", близо 5% са по застраховка "Злополука и заболяване" около 2 на сто са по "Обща гражданска отговорност" и "Кредити, гаранции, разни финансови загуби и правни разноски".

Четири компании формират индивидуално пазарен дял от над 10% на база бруто приходи. Общо първите четири от 25 дружества дружества държат малко под половината (46.7%) пазар.

Съвкупно компаниите са изплатили обезщетения за 622 763 984 лв. през осемте месеца на годината. А  84.5% от тях са покрити щети по застраховки с МПС, 7.3% са обезщетенията по застраховки "Пожар и природни бедствия и други щети на имущество", почти 5 на сто  са по "Злополука и заболяване".

При обезщетенията компаниите с двуцифрен дял държат общо 48.46% от пазара.

 

ТОП-5 по пазарен дял на база бруто премии

"Лев Инс" - 13.4%;

"Булстрад ВИГ" - 11.9%;

ДЗИ - 11.0%;

"Армеец" - 10.4%;

"Бул Инс - 8.8%.

 

ТОП-5 по пазарен дял на база изплатени обезщетения

 

"Лев Инс" - 16.7%;

"Армеец" - 10.83%;

ДЗИ - 10.53%;

"Булстрад ВИГ" - 10.4;

"Бул Инс" - 9.2%.

 

КАРЕ

Купени са полици "Живот" за 406 млн. лева

Бруто приходите на животозастрахователните дружества у нас достигнаха 406 143 953 лв.  към края на месец ноември, според данни на Комисията за финансов надзор. В структурата на премийния приход най-голям дял държи застраховката "Живот" и рента - 54.5% (221 240 543 лв.), следвана от застраховката "Живот", свързана с инвестиционен фонд - 17.5% (71 220 423 лв.) и застраховката "Заболяване" - 16.1% (65 499 832 лв.).
Четири от 12-те компании в сектора формират двуцифрен пазарен дял, като първата компания държи малко над една четвърт от пазара, а заедно четирите имат над 76 процента.

ТОП 5 по пазарен дял на база бруто приходи

"БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП - 25.6%;
"АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ ЖИВОТ" - 19.2%;
"УНИКА ЖИВОТ" - 17.7%;
ДЗИ - Животозастраховане - 13.7%;
ОББ - Животозастраховане - 8.6%.

Изплатените през първите 11 месеца обезщетения достигат 139 490 715 лв.,70.1% (97 767 193 лв.) от тях са формирани по застраховка "Живот" и рента.
13.2% (18 390 007 лв.) са изплатени по застраховка "Заболяване" и 8.8%, или 12 285 371 лв. -  по застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд.

ТОП 5 по пазарен дял на база платени обезщетения

"АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ ЖИВОТ" - 31.0%;
"БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" - 22.9%;
ДЗИ - ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ - 17.1%;
"УНИКА ЖИВОТ" - 9.9%;
"ГРАВЕ БЪЛГАРИЯ ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ" - 7.2%.

 

Таблици K:\Илюстрации10

07-1.xlsx

Facebook logo
Бъдете с нас и във