Банкеръ Daily

Финансов дневник

Стоян Мавродиев: Предприемачеството е едно от най-големите изпитания за волята и възможностите на хората

Мисията на Българската банка за развитие (ББР) е да подпомага малките и средни предприятия, а стартъпите ще бъдат приоритет в нашата работа. Това заяви по време на форум посветен на "Предизвикателствата пред стартиращия бизнес", организиран от вестник "БАНКЕРЪ" изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев. 

Микрофинансиращите функции на държавната банка също са особено важни, напомни той като подчерта, че в това се изразва и дейността на микрофинансиращата институция "Джобс". 

"За мен предприемачеството е едно от най-големите изпитания за волята и възможностите на хората. Преди да стартират своя бизнес много от днешните успели предприемачи са били в изключително трудна житейска ситуация", каза Стоян Мавродиев. 

"У нас се раждат много добри бизнес идеи. Има и много упорити хора, които да преследват тези свои идеи и да ги реализират. Съществуват обаче и много предизвикателства пред стартиращия бизнес. Може би най-точната дума е несигурност. Несигурността е свързана с всички стъпки на новосъздадения предприемач - дали ще намери качествен екип, с който да върви напред, как ще го приеме пазарът, ще успее ли да се закрепи и да реализира продажбите, които очаква", подчерта изпълнителният директор на държавната банка. 

Не е тайна, че девет от десет стартиращи бизнеса приключват житейския си път в първите две години от своето създаване, припомни той.

"Банките буквално настръхват, когато се изправят пред опцията да финансират стартиращ бизнес с нулева история и трудни за прогнозиране парични потоци", добави Стоян Мавродиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във