Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Списъците "КТБ" като тефтерите "Златанов"

Политици и нетолкова (социалисти, патриоти, демократи, либерали, реформатори), бивши и настоящи министри, бизнесмени и нетолкова, одитори, братя "хотелиери" (сега участващи в плячкосването на БТК), тв шефове, журналисти, субекти, ръководили дълги години сектор "Сигурност", синдикалисти, мастити фармацевти, издатели, енергийни шефове и експерти. Всички те, които са чакали пред портите на банкера Василев, за да го впечатлят или облекчат финансово, днес се отричат от него.

Това усещане се наслагва след (като) се прегледат пуснатите до медиите незнайно от кого списъци на посетителите в Корпоративна търговска банка, независимо че мажоритарният й собственик Цветан Василев отрече той да е авторът на това начинание. "Изтичането" обаче ще продължи и тепърва ще уплътнява образа на "всички тези хубавци от "елита" (сложени от неизвестния автор в отделни кавички), които са висели с часове пред банкерския кабинет, за да си тръгнат с пликчета, договорки за високи лихви или спонсорски договори. Всеки, който отвори интернет форумите, ще види, че малцина са изненадани. Публичният живот у нас, и особено медийният, се е превърнал в такъв маймунарник, че финансово зачервените лица на неговите обитатели са разпознаваеми отдалеч.

И без факсимилетата от входящите дневници за посетители е ясно, че много от тях са необяснимо богати и от десетилетия правят това, което се посочва в писмото, пуснато уж от името на Василев - паразитират. И колкото по-безочливо твърдят днес, че нямали нищо общо с КТБ, толкова по-голяма нужда от публикуването на такива списъци има. Но всеки списък може да бъде прочистен. Прочистен е и този. Още преди коментара на Цветан Василев, в който потвърждава за пореден път, че заповедите за погрома над банката идват от "бункера "Берлин", всички се чудеха защо във факсимилетата липсва името на Делян Пеевски. Има си хас точно пък той да не е стъпвал в КТБ, финансирала както медийния му бизнес, така и свързваните с него от години дружества. 

Отговорът дойде бързо от един от адвокатите на банкера - Константин Симеонов. Според него Делян Пеевски е посещавал банката и лично Цветан Василев почти всеки ден и това е известен факт. Липсата на "най-успелия млад мъж" в листата с посетители в централата на КТБ се дължала на това, че статутът му бил на много вътрешен човек. Толкова вътрешен, колкото самият Василев и изпълнителните директори на банката. В резултат посещенията му в сградата на столичния бул. "Цар Борис Трети" (а и преди това на площад "Гарибалди") не били отразявани на хартия. Възможно било също Пеевски да е влизал "по друг начин", което само потвърждава изключителния му статут. Най-логичният, както бе написано в мрежата, е през паркинга. Най-любопитната хипотеза обаче е, че в периода 2013-2014 г. Пеевски се пазел, готвейки се за това, което предстои.

"Къса е паметта на много хора. Имаше период, в който почти през цялото време бяха заедно двамата. Сега да се кръстим и да казваме как нямат нищо общо е по-скоро смешно, не толкова срамно", коментира Симеонов. Адвокатът окачестви твърденията, че фирми на Пеевски и ДПС нямали нищо общо с КТБ, като неверни. Точно тези фирми са получили кредити на стойност повече от половин милиард лева, а в един момент са се оказали без задължения към кредитиращата ги банка. Към днешна дата най-чисти откъм досието са онези, които са в челните редици на властта. Официалната и задкулисната. И това прочистване прилича много на онова с тефтерите на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

Да видим кои ги няма освен Пеевски. Премиерът Бойко Борисов реагира светкавично на подозрителната липса на хора от ГЕРБ. "Нямам хора в списъка, изпратен от Цветан Василев. Мен ме няма със сигурност. Аз нямам хора там." Като оставим настрана името на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, който е предложение на ГЕРБ, може и да е така. Но нито знаем дали сред изчистените имена няма хора на Борисов, нито сме убедени, че някои от присъстващите не са такива. Времето на първия кабинет "Борисов" съвпада с най-голямата мощ на КТБ и е илюзорно да се мисли, че подобно управление ще гледа, докато други лапат.

Особено "чист" е депутатът от ДПС Йордан Цонев, който заяви: "Искам да кажа на г-н Цветан Василев, че съм абсолютно чист". Да, но пък кумът му Милчо Киряков, който се отърва в скандали за злоупотреби с обществени поръчки и със стотици декари земя край морето в близост до парк "Странджа", е ползвал кредитна карта в КТБ с най-ниската лихва. Тя е била едва 9% при близо двойно по-високи стандартни равнища. След него по този показател е дори вездесъщият Ахмед Доган (10%). Ментор на спасителните мерки след погрома над КТБ или обикновена Мента е Цонев - изберете сами. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във