Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СОБСТВЕНИКЪТ НА ХЕБРОСБАНК ПЕЧЕЛИ БИОХИМ

Ай Риджънт.Ком е почти сигурният победител в наддаването за БИОХИМ. Сред банковите среди се коментира, че БКК, която държи 99.9% от акциите на банката ще иска за тях около 50 млн. г. марки.

Крайният срок за подаване на оферти за покупката на банката е 28 декември 2000 г., но от шестимата инвеститори, които изявиха интерес към приватизацията й, в играта останаха само Ай Риджънт.Ком и Комършъл Банк ъф Грийс. От участие в наддаването за БИОХИМ се отказаха Аустриа Банк Кредитанщалт Интернешънъл, Райфайзенбанк (България), френският банков гигант БНП-Париба и италианската кредитна институция Банко Национале дел Лаворо.

До 28 декември 2000 г. и Ай Риджънт.Ком, и Комършъл Банк ъф Грийс ще подадат своите оферти за покупката на акциите на БКК в БИОХИМ. Засега залозите в банковата система са 3:1 в полза на Ай Риджънт.Ком. От две години компанията има доста агресивно поведение на финансовите пазари в Югоизточна Европа. През 1999 г. тя купи българската ХЕБРОСБАНК, а през 2000 г. хърватската Далматинска банка и в момента води преговори за придобиването на румънската Банка Агрикола.

Компанията смята да изгради своя банкова мрежа на Балканите, чийто център да е България. Именно тук тя има намерение да завоюва сериозен дял от финансовия пазар и е готова да хвърли значителни средства, за да осъществи плановете си. Освен това си струва да се припомни, че правителството гледа благосклонно на инвестициите, които Ай Риджънт.Ком прави в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във