Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Сметките в Швейцария стават прозрачни

Швейцария ще предоставя на българските власти данъчна и банкова информация за наши сънародници. Това ще стане възможно след ратифицирането на Спогодбата между България и Швейцария за избягване на двойното данъчно облагане, като депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха законопроекта в четвъртък, 7 февруари.


Новите текстове в Спогодбата предвиждат Швейцария да предоставя информация с данъчни цели, включително и за банковите сметки на български граждани. По този начин ще могат да се правят проверки и за лица, които се разследват за данъчни измами.


В досегашния вариант на споразумението, подписано в началото на 90-те години, подобна възможност за обмен на информация не е имало.


Новите текстове обаче не се отнасят само за физическите лица и съответно проверки ще могат да се правят и за фирмите. Така например, ако някоя компания е с швейцарско участие, за нея също ще може да изисква и допълнителна информация с данъчни цели, обясниха експерти. По думите им се очаква Швейцария да ратифицира спогодбата през септември или октомври тази година и тя да започне да действа от 2014 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във