Банкеръ Daily

Финансов дневник

Случи се най-лошото - обръщане на лихвената крива в САЩ

Най-тревожният сигнал за предстояща рецесия в САЩ, бе даден вчера. Обърна се лихвената крива! По този начин, пазарът на облигации, започва да дава сигнали за предстояща рецесия за щатската икономика. Всъщност, ситуацията при която краткосрочните лихви са се повишавали над дългосрочните такива, известна още като обърната лихвена крива, е предшествала всяка рецесия в САЩ. По-скоро, я е предхождала с около година, сочи Infostock.bg.

А обърнатата лихвена крива стана реалност в понеделник. Доходността по петгодишните облигации се понижи под тази на тригодишните ценни книжа за пръв път от 2007-ма година насам. И макар това да не е основната инверсия, която инвеститорите следят, все пак е изключително тревожен сигнал. Иначе, предпочитаната от инвеститорите лихвена крива е тази между 2-годишните и 10-годишните държавни щатски облигации.

Според Иън Лигин, анализатор в BMO Capital Markets, отрицателния лихвен наклон между 3 и 5-годишните облигации е сигурен предвестник за подобна ситуация и при 2- и 10-годишните облигации, която е напълно възможно да се случи в края на тази, или началото на следващата година. Доходността на американските държавни облигации нарасна рано в понеделник след споразумение между САЩ и Китай за отлагане на новите тарифи. Краткосрочните лихви обаче, се повишиха с повече от дългосрочните, което доведе и до натиска и обръщането на лихвената крива между 3 и 5-годишните облигации.

Лихвената крива, между 2 и 10-годишните облигации е ставала с отрицателен наклон всеки път преди рецесиите от 1981, 1991 г., 2000 г. и 2008 г. Тя предшества всички девет рецесии от 1955-та година насам, като времето на последващите кризи е било между шест месеца и две години. И макар мнозина да свързват обръщането на лихвената крива с рецесии, това по-скоро е отражение на видовите икономически условия и цикли, отколкото причина за тяхното предизвикване, припомнят експерти.

Обратната крива сочи възприятията на пазара, че правителството е по-малко да плати това, което дължи след две години, отколкото задълженията си след десетилетие. Комбинацията от обръщане на лихвената крива, в съчетание с опасенията за забавяне на световния ръст, мога да имат сериозно въздействие върху потенциалната бъдеща политика на Фед, смятат анализатори.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви в речта си миналата седмица, че лихвените проценти в САЩ сега са "малко под" равнището, което може да се счита за неутрално, и показа, че Фед може да е гъвкав по отношение на лихвената си политика в бъдеще.

Камерън Крийз, макро-анализатор в Bloomberg LP, нарече инверсията "потенциално първата стъпка преди пропадането". "Имайте предвид, че може да има голямо закъснение между първата инверсия в кривата и последващите съкращения на лихвите, както показа последният цикъл", каза Крийз в доклад на финансовото издание. "Все пак, това е повече доказателство, че сме в аналогична ситуация на края на 2005-та година"..

Президентът на Атланта Фед Рафаел Бостич заяви още през май, че е негова задача да предотврати обръщането на кривата, като се присъедини към редица други ръководители на централната банка на САЩ, които открито изразиха загриженост относно инверсията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във