Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Слово за депутатските влогове в КТБ

S 250 4f5a715f d6e0 4588 b5f5 5f1f33ea8b5c
S 250 e2878533 c22a 427c a46e d4a76daabb2b

Лидерите на различните парламентарно представени партии повтарят безспир, че политиците, които имат депозити в Корпоративна банка, трябва да бъдат осветлени, а заедно с тях и роднините им и свързаните с тях лица. Най-активни в това отношение са представителите на Движението за права и свободи, които почти през седмица се кълнат във всичко свято, че нямат отношение към кошмара с Корпоративна банка. И тъй като се наслушах до насита на екзактни декларации, аз, Петър Илиев, по своето социално положение стар ерген, въздържател и езичник по вяра, реших да се поддам на изкушението и да вложа усилията си в не дотам благородната задача да извадя на вниманието на обикновените люде онази част от информацията за бившите и настоящите народни представители, роднините им и фирмите им, имали депозити в Корпоративна банка. Правя това с пълното съзнание, че всеки един човек, било то политик или не, има законното право да открие депозит, в която и да е банка и също така има дваж по-законното право да си го получи, когато намери за добре и съгласно банковото и търговското право. По принцип съм убеден, че спестяването и тайната върху него е суверенно право на всяко лице - било то юридическо, или физическо, но понеже не съм обвързан с каквито й да е трудовоправни ангажименти за служебна, банкова, търговска или следствена тайна и за да отговоря на политическите призиви за прозрачност в интерес на обществото, употребих сили, енергия и време да осветля туй-онуй за бивши и настоящи народни избраници и техни близки, за да бъда и аз от някаква полза роду и със съзнание за възможните последствия от своите действия. За Иван Костов и Вежди Рашидов няма да говоря. Те няколко пъти публично заявиха, че имат пари в Корпоративна банка.

Като се поразрових тук-там, установих, че Веселин Вълев Пенев, депутат от ДПС в 42-ото Народно събрание, е имал депозити и сметки в Корпоративна банка за  общо около 1.2 млн. лева. Това е същият човек, когото премиерът Бойко Борисов имаше намерение през ноември 2014-а да назначи за областен управител на София. Но този премиерски порив бе спрян от съпредседателя на "Партиотичния фронт" Красимир Каракачанов, който изригна пред медиите, че ако Пенев стане областен управител, патриотите ще свалят доверието от правителството. Вследствие на тази реакция сега начело на област София е един друг Веселин Пенев, който е от "Реформаторския блок" и по баща е Малинов.

В Корпоративна банка сметки за общо около 882 хил. лв. е имал и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. То само това име е достатъчно, когато говорим за връзки между въпросната кредитна институция и съответната партия.

Друг народен представител от ДПС Делян Пеевски е разполагал със скромните 1757 лв. по сметки в Корпоративна банка. Но виж, майка му Ирена Кръстева и фирмите и фондациите, които тя ръководи, са имали общо около 2.5 млн. лева. За момента няма да прикачаме към този списък разни лица, свързани с определени дами, с които някога Пеевски е "мачкал чаршафите", както обича да се изразява един от любимите му сайтове. Тези депозанти също са много интересни лица, но ще почакат, докато стигнем до сметките на магистрати и членове на Висшия съдебен съвет в Корпоративна банка.

Като продължим с лицата, свързани политически с ДПС, малки суми - доста под гарантирания размер на влоговете, в Корпоративна са имали депутатът от 42-ото Народно събрание Нигяр Джафер - бивш председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, народният представител от сегашния парламент Митхат Метин и Емел Етем-Тошкова, бивш министър по бедствията и авариите в правителството на Сергей Станишев, депутат от ДПС  в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото Народно събрание и настоящ член на Централното оперативно бюро на ДПС.

И за да не кажат от партията на Лютви Местан, че сме предубедени, ще продължим и с депутатите и техните роднини от другите парламентарни сили. Например в БСП съпругата на Кирил Добрев - Антония, е имала сметки в Корпоративна банка за общо около 203 хил. лева. Около 188.5 хил. лв. в банката е имала и Жанет Захариева - съпруга на депутата от гражданската квота на "Коалиция за България" в 42-ото Народно събрание Мартин Захариев. Депозант в кредитната институция с близо 101.4 хил. лв. е била и Соня Кадиева - съпруга на депутата от БСП Георги Кадиев. Сред политиците със сметки в КТБ са и народните представители от БСП Димитър Дъбов, Борис Цветков и Кирчо Атанасов, съпругата на колегата им Желю Бойчев - Зорница, и мъжът на червената евродепутатка Илияна Йотова - Андрей.

Политици от ГЕРБ и техни роднини също са имали спестовни предпочитания към Корпоративна банка. Такива са депутатите от 41-вото и 42-рото Народно събрание Аспарух Стаменов, Недялко Славов, Лъчезар Иванов, които са имали пет-шестцифрени суми по депозити и сметки. Сред тях е бившият депутат от ГЕРБ Румен Стоилов. Неговите спестявания в Корпоративна не са големи, но за сметка на това съпругата му Татяна и дъщеря му Далия, както и фирмите, начело на които са стояли членове на фамилията, са държали в банката по няколко десетки хиляди лева. В списъка попадат и депутатът и бивш министър от ГЕРБ Делян Добрев заедно с баща си Александър и семейната фирма на родителите на депутата "Визьор" ООД. Спестените от тях в банката суми също не са големи. Но нали в името на публичността е редно да се каже коя депутатска фамилия какви пари има в Корпоративна банка. И за да няма повече спекулации по тази тема, добре е - когато говорим за оповестяване на имуществото и доходите на депутати, магистрати и други държавници, законът да ги задължи да пишат в коя банка какви пари имат. А дотогава на журналистите ни остава сами да се ровим за сметките на политиците. Лично аз възнамерявам да намеря време и да направя същото по  отношение на магистратите и бившите министри от последните две правителства. Пътьом и БНБ мога да овършея, пък да видим кой  и чия рода с какви влогове в Корпоративна банка ще цъфне. Не заради заяждането, а в името на прозрачността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във