Банкеръ Daily

Вера Ахундова:

Синдиците в КТБ плащали на юристи по 10 хил. лева за час

"Синдиците във фалиралата КТБ реално не събират вземанията на банката, което заедно с допуснатите цесии и прихващания, ще ощети вложителите", коментира пред БНР съпредседателят на сдружение "Ние, гражданите" Вера Ахундова.

Тя посочи, че синдиците харчели огромни суми и даде пример с това, че те са плащали на юристи до 10 хил. лева на час. "Тези, които бяха назначени от квесторите – над 120 души, също получават заплати между 5 хил. и 12 хил. лева", допълни Ахундова и изчисли, че за година ще бъдат похарчени над 100 млн. лева. Така на практика от всички загубени средства - 6.2 млрд. лева, ще бъдат възстановени едва 2 млрд. лева, което прави едва около 30 на сто от парите на вложителите.

Според нея кредиторите на фалиралата КТБ реално няма да получат парите си заради начина, по който са подредени в списъка, а сдружението в момента обмисля да обжалва целия списък.

"Начинът, по който "отшиват" хора от списъка на кредиторите, поради цесиите, означава, че сега има една цел. На първото раздаване на средства, което би трябвало да бъде на 22 юни догодина, фондът за гарантиране на влоговете да си получи лелеяните 1 милиард, за които плаче премиерът и останалите няма да получат почти нищо, защото и в бъдеще не се очертава плащане на почти нищо. Това е целта, това гонят и това ще постигнат, абсолютно игнорирайки вложителите", настоя Ахундова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във