Банкеръ Daily

Финансов дневник

Синдиците на КТБ са събрали 830 млн. лева

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка са събрали около 830 млн. лв. в масата на несъстоятелността. Това стана ясно на заседанието  на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която в четвъртък (21 март) прие на първо четене пакет от промени в Закона за банковата несъстоятелност. В частичната сметка за разпределение има 570 млн. лв.,  неразпределени остават 260 млн. лева. От година и половина обаче сметката не може да влезе в сила, тъй като по нея има съдебни спорове. А втора частична сметка може да бъде създадена едва когато първата влезе в сила. Но не е изключено  след като бъде пусната в действие, да се появят  нови обжалвания. Депутати от бюджетната комисия допускат също, че дори след продажбата на повечето активи  немалко активи  ще останат в патримониума на масата на несъстоятелността, тъй като никой не е проявил интерес към  тях при търговете или при процедурите по частно договаряне. В такъв случай според народни представители производството по несъстоятелност може да продължи десетки години. Според експерти  няма да е изненада, ако в крайна сметка се прибегне до  поредни нарочни законови промени, за да  се реши какво да се прави с непродадените активи - това са предимно кредитни експозиции, но става дума и за  няколко офиса на банката. 

Част от последните корекции в Закона за банковата несъстоятелност също бяха направени по искане на синдиците и на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Текстовете бяха  внесени от депутатите Данаил Кирилов от ГЕРБ, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, както и от  Християн Митев от "Обединени патриоти".

Най-спорна изглежда поправката, която предвижда  следното: "Вещите и правата, включени в програмата за осребряване, след като три пъти са били предлагани на публична продан, се продават от синдика на пряко договаряне без първоначална продажна цена до реализиране на вещта или правото." Притесненията си от текста не скри Дора Христова от "Воля". Тя поясни, че има риск този текст да  залегне трайно в закона и занапред  да се прилага  не само за КТБ. Според нея този текст е опасен, защото може да доведе до много злоупотреби, като се  напасват процедурите при продажбата на активи според нечий интерес. Христова получи уверение, че между две четения текстовете ще бъдат изгладени. Депутати се надяват, че  след промените отново председателят на Фонда за гарантиране на влоговете ще решава подобни казуси и ще определя стартовата цена при прякото договаряне.

В другата си част промените, внесени от депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти", предвиждат да отпадне предварителното внасяне  на държавни такси, които синдиците плащат при водене на дела. И по-скоро при оспорване на цесии. Това е важно с оглед на  значителните разноски, които се трупат при съдебното преследване на голям брой длъжници, какъвто е случаят с КТБ. А някои от тях дължат значителни суми.

Преди няколко дни текстовете бяха одобрени на първо четене и от Комисията по правни въпроси. 

На първо четене бюджетната комисия прие и промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от Министерския съвет. Чрез тях в закона се въвеждат изискванията на европейска директива във връзка с реда на вземанията по необезпечени дългови инструменти при несъстоятелност. В мотивите е записано, че "целта на предложените изменения е да се гарантира правната сигурност за банките и инвестиционните посредници, спрямо които се прилагат минималните изисквания за приемливи задължения, като се осигури яснота относно критериите за приемливост на задълженията. Правна защита получават и инвеститорите, като се създава яснота относно третирането на новия вид необезпечен първостепенен дълг при несъстоятелност. 

Председателят на комисия Менда Стоянова поясни, че в писмени становища подкрепа за законопроекта са заявили Българска народна банка и Асоциацията на банките в България. Те нямат  бележки, възражения и други предложения по проектозакона, посочи Стоянова. 

Предстои комплектът изменения в Закона за банковата несъстоятелност да бъде гласуван на първо четене в пленарната зала и на второ четене  в ресорните комисии.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във