Банкеръ Daily

Финансов дневник

Синдиците на КТБ разпределят 570 млн. лв. към кредиторите на банката

От утре започва изплащането на суми към кредиторите на Корпоративна търговска банка, съобщиха синдиците на дружеството. 570 млн. лева ще бъдат разпределени от първата частична сметка на банката. Изплащането ще става през клоновете на „Уникредит Булбанк“, а всеки, който има право на вземане от фалиралата банка, може да провери размера му в Търговския регистър в раздел „Обявени актове по несъстоятелността“.

Всеки кредитор на КТБ може да провери каква е разпределената му за изплащане сума в Търговския регистър по партидата на банката, ЕИК 831184677, в раздел "Обявени актове несъстоятелност". Подробно описание на стъпките за достигане до публикуваната в Търговския регистър частична сметка за разпределение и начина на получаване на разпределените между вложителите на КТБ АД (н) средства, включени в частичната сметка за разпределение, има на интернет страницата на банката: www.corpbank.bg, в раздел "Въпроси и отговори". Допълнителна информация, може да получите всеки работен ден от 9:00 до 16:30 часа в деловодството на КТБ.

Все още обаче няма съдебно решение за претенциите, които няколко банки и фирми имат към сметката за разпределение. Припомняме още, че Народното събрание вече гласува поправки в Закона за банковата несъстоятелност, с които на практика синдиците получиха право да плащат на кредиторите на КТБ от одобрената сметка за разпределение, без да чакат приключване на делото.

Преди две седмици стана ясно, че Държавният резервен фонд на Султаната Оман се отказа от исковете си срещу Българската народна банка и другите органи на България като акционер в Корпоративна търговска банка. Арбитражното дело, заведено на 22 октомври 2015 г. в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове срещу България, приключи в полза на страната ни, съобщи пресцентърът на централната банка. Държавният резервен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във