Банкеръ Daily

Финансов дневник

Синдиците на КТБ искат становище от Фонда по 15 казуса

Синдиците на КТБ са подготвили и изпратили становище до Фонда за гарантиране на влоговете за 15 казуса, свързани с изплащане на средства на вложители.Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев.

Тъй като всички данни, насочващи към физически или юридически лица, са банкова тайна, те са заличени. По същия начин е скрито и името на посланик, среща с когото е описана от синдиците. Тя е във връзка с гарантиране на правата на вложителите.

Синдиците на Корпоративна търговска банка са подали още една молба за откриване на производство по несъстоятелност на длъжник на банката. Предишната седмица синдиците са успели да съберат близо 421 хил. лева.

В отчета на синдиците е описано, че клиенти на Корпоративна търговска банка са подали искания за заличаване на обезпечения по техни кредити, но не става ясно какво е основанието на кредитополучателите. Още докато банката беше под специален надзор, клиенти имаха право на това, ако са погасили цялото си задължение и обезпечението по него вече не е необходимо за гаранция. Не е ясно дали това е възможно, ако кредитът е погасен чрез прихващане.

В доклада си синдиците коментират, че има още една искова молба за обявяване на недействителна сделка с прихващания, направена след отнемането на лиценза на банката.

Също така, пред Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете са били направени презентации на 6 фирми за разследвания на банкови фалити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във