Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Ще поскъпнат ли заемите?

Приключвайки една силна година за кредитния пазар, очакванията на консултантите от "Кредит център" за 2018-а остават положителни. През почти изминалата вече година беше формиран двуцифрен ръст на новоотпуснатите кредити във всички сегменти на кредитирането, като при фирмените и потребителските кредити той бе около 10%, а при ипотечните кредити - малко над 20 процента.

Добрите резултати идват на фона на сериозен спад на лихвите, който продължи през цялата 2017 година. Той беше най-значителен през първите шест месеца на годината и се забави през второто полугодие.

През последните няколко месеца на годината лихвите по ипотечните кредити се задържаха на нива между 3 и 3.8%, а при потребителските кредити стойностите варираха между 5.5 и 7 на сто. Средният размер на ипотечните кредити в края на 2017 г. е 95 000 лв., а в столицата е 122 000 лева.

Въпреки нагласите за ръст на лихвите през 2018 г. консултантите от "Кредит център" очакват те по-скоро да се задържат около нивата, които достигнаха в края на тази година, като е вероятно заради конкурентния пазар отделни банки да оферират и лихви между 2.8 и 3.5% за различните клиентски групи.

При потребителските кредити също се очаква лихвите да останат на близки до сегашните си нива. Средният размер на кредитите се очаква да нарасне с около 5%  -  до 100 000 лв., а в столицата до 130 000 лева.

Клиентите продължават да са активни по отношение на търсенето на максимално добри условия по кредитите си - както за тези, които теглят сега, така и по старите им заеми, което засилва пазара на рефинансиране, предвиждат кредитните експерти. За 2017 г. той е около 15% от новоотпуснатите кредити, а  очакванията са да се задържи така и през предстоящата година.

Основен повод за теглене на кредит и през 2018-а ще остане покупката на тристайните апартаменти в десетте най-големи града на страната. Очакванията са тези заеми да бъдат  около 80% от ипотечните кредити. След тях се нареждат двустайните апартаменти, следвани от четиристайните и луксозните жилища, интересът към които ще се увеличава през следващата година. Покупките на имоти на "зелено" също заемат съществен дял. За момента около 30% от кредитите за покупка на жилища са за такива в новостроящи се сгради. Тази тенденция ще продължи и даже ще се засили през 2018 година. Очаква се през следващата година много от започнатите проекти да бъдат завършени и покупките им да бъдат  кредитирани с ипотека. Като цяло 2018 г. се очаква да надмине по обеми 2017 г., като ръстът на ипотечните кредити да е около 15%, а при потребителските около 8 процента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във