Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ще доведе ли приемането на еврото до ценови шок?

Експерти проведоха телевизионен диспут за присъединяването на България към еврозоната, след като финансовият министър Владислав Горанов обяви, че до юни може да кандидастваме за включването ни в предварителния механизъм ERM II, познат като "чакалнята на еврозоната". 

Според Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет, "цените се вдигат вследствие на подобряване на живота на хората. Това е естествен процес и се нарича конвергенция - нещо, към което се стреми и България".

По думите му въвеждането на еврото вкарва България в един по-престижен клуб, прави ни по-равни с останалите европейски страни и дава стимул да направим нужните реформи, които от години отлагаме.

Той посочи, че присъединяването към ERM II навсякъде стимулира икономическия растеж и подобряването на икономиката.

"Въвеждането на еврото няма да повиши осезаемо цените в България, а ще подобри живота ни и ще ни направи по-богати", убеден е Любомир Дацов.

"Инфлацията при въвеждането на еврото е между 0.3% и 1.4% в различните държави и никой не може да каже дали това е следствие от европейската валута или е свързано с други фактори. Общо цените се покачват с максимум 1% годишно, а след това някои от тях дори намаляват", обясни Дацов.

На противоположното мнение е преподавателят в Софийския университет "Свети Климент Охридски" доц. Банчо Банов.

Той изтъкна, че след въвеждането на еврото "това, което струва 99 стотинки, вече ще струва 99 цента, т.е. двойно повече".

По думите му в Германия е имало огромна инфлация след приемането на еврото. "Бях там и мога да докажа как цените станаха двойни", разказа Банов. Дацов категорично отрече твърденията на колегата си. "Немската статистика показва около 1% инфлация", посочи той.

"Инфлационният шок ще се поема 5-6 години след приемането на еврото, докато заплатите на българите се напаснат към новите цени", прогнозира Банов.

"На България се случиха две нещастия - първото беше валутният борд, второто ще бъде приемането на еврото", твърди той.

Банов е категоричен, че се присъединяваме към една разпадаща се валута. "Ние сме в Европа на две скорости", допълни доцентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във