Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шойбле: Ако Brexit мине, и в други страни ще последват референдуми

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да има доста негативни последствия за съюза. За това обяви финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле в интервю за Der Spiegel, откъси от което бяха публикувани днес. По думите му той и колегите му в еврозоната ще направят всичко необходимо, за да бъдат ограничени тези последствия. Шойбле е потвърдил, че се разглеждат всички възможни сценарии.  

За него бе натрапчив риторичния въпрос "Както ще реагира например Холандия, която традиционно е тясно свързана с Обединеното кралство?"

Шойбле е заявил, че излизането на Великобритания от ЕС ще има икономически последици за самите британци. "Ще бъде истинско чудо, ако се размине без последствия за икономиката им", допълнил той.

Министърът изключи възможността, в случай на излизане от съобществото, Обединеното кралство да продължи да се възползва от предимствата на вътрешно-европейския пазар. "Ако мнозинството във Великобритания избере "Брексит", това би било решение срещу единния пазар. Вътре си е вътре. Вън си е вън. Трябва да се уважава суверенитетът на британския народ”, допълнил финансовият министър на Германия.

В същото време той посочи, че "Европа най-малкото може да функционира и без Великобритания.", отбелязвайки, че референдумът за оставане в ЕС трябва да се разглежда "като предупреждение и сигнал, че не може да се продължава, както до сега."

Facebook logo
Бъдете с нас и във