Банкеръ Weekly

Стефанов ще събере 98% от планираните приходи

Шефът на НАП отърва кожата

Създадоха Профил на данъчния престъпник

Националната агенция за приходите успя да събере допълнително 320 млн. лв., с което сви очакваното неизпълнение на приходите за годината до около 300 млн. лева. Това показват най-пресните данни на приходната агенция към 17 ноември. Тези 300 милиона са дупката, която няма как да бъде запълнена поради сгрешената прогноза за постъпленията от осигурителни вноски. Рапортът на НАП е специално за БАНКЕРЪ.


След този резултат изпълнителният директор на приходната агенция Красимир Стефанов може да спи спокойно. Той със сигурност остава на поста си, защото беше спазено негласното споразумение с неговия шеф - финансовия министър Симеон Дянков.


Скандалът избухна през пролетта. Тогава финансовият министър силно разкритикува подчинения си Стефанов, че НАП бавно наваксва очертаващото се голямо неизпълнение на приходите за годината, и го заплаши с уволнение. От доклада на Стефанов до Дянков, за който БАНКЕРЪ писа, стана известно, че към 31 май тази година НАП е очаквала да събере 12.4 млрд. лв. или 95.2% от всички постъпления за годината, което означава неизпълнение с 622.2 млн. лв. В спора стана ясно, че програмата максимум, към която се стреми Стефанов, е да сведе неизпълнението на годишния план до непрецизно планираните осигурителни вноски в размер на около 300 млн. лева. Фразата непретенциозно планирани осигурителни вноски, която Стефанов неколкократно изрече тогава, беше препратка към необоснования бюджетен оптимизъм на неговия шеф Дянков. Нещо повече, Стефанов говори и за все още неприключилата криза и в частност за усложняващото се положение с безработицата в страната. Докато финансовият министър твърдо настояваше, че кризата си е отишла от България.


В крайна сметка Дянков се примири с програмата максимум на шефа на НАП, която вече е изпълнена. В приходната агенция пък са оптимисти, че освен тези 320 млн. лв. до края на годината ще съберат поне още 20-30 млн. лева.


За годината ще изпълним 98% от плана за приходите 98%, коментират от НАП, което се равнява на 12.6 млрд. лв., рапортуват бирниците. Тези пари обаче са със 768 млн. лв. повече от събраните приходи за 2010 година. И то при изключително влошени макроикономически параметри.


Признанието за усилията на приходната агенция излезе и от устата на финансовия министър. В един от сутрешните блокове на телевизиите преди дни той заяви, че прогнозните разчети на НАП сочат, че през тази година ръстът на приходите ще бъде с 5.6% повече спрямо миналата година, или със 668 млн. лева.


Това, според аналитици, показва, че Дянков най-сетне е оценил по достойнство усилията на Стефанов.


В парламента също казаха браво на Стефанов. Финансовото министерство, НАП и митниците непрекъснато работят и вземат мерки за подобряване на събираемостта на приходите в държавната хазна. В резултат на това от приходната агенция и от митниците се очакват с 1 млрд. лв. повече постъпления, отколкото през 2010 година. Това каза Димитър Главчев, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в НС. Той е оптимист, че при подобряване на икономическата ситуация в Европа резултатът ще се повиши.


Дянков пък коригира сумата на допълнителната обща събираемост на 1.450 млрд. лв., което се брои за неимоверен успех на Агенция Митници и НАП.


Но какво точно са свършили бирниците?


За да вдигнат събираемостта на данъците в задълбочаващата се кризисна среда, данъчните са ударили в три направления. Първата атака беше за вдигане на събираемостта от осигурителните вноски, коментират от НАП. Заедно с Инспекцията по труда те са атакували фиктивния 4-часов работен ден, особено по морето през лятото. Потенциални нарушители са били шефовете на 20 000 фирми и 186 000 работници, изкарващи хляба си в тях. Извършените над 8000 проверки са показали, че две трети от хората работят проформа на 4- часов график, заплата им се плаща за 8 часа, а осигуровките - за четири часа.


Втората атака е била за вдигане на събираемостта от корпоративен данък. Тук нещата бяха много сложни, коментират от НАП. Въпросът стоял така: плащат и умират или протакат и оцеляват. Събираемостта тук отразява в пълна степен пиковете в кризата през 2010-а. За това говори и фактът, че много фирми са декларирали почтено задълженията си към хазната, както и обстоятелството че не могат да ги платят. Тоест тяхното дередже е като на умрял от данъци. Тук са събрани декларирани, но невнесени около 100 млн. лева.


Истинските далавери обаче се правели от около 400 големи и средни данъкоплатци - счетоводни манипулатори. Вкарвайки се на счетоводна загуба за миналата година, те са укрили печалба за над 400 млн. лв., което прави около 40 млн. лв. десятък, смятат данъчните. Проверките продължават.


Бирниците са ударили и ДДС-измамите. В повечето случаи става дума за организирани престъпни групи, затова проверките са правени съвместно с НСБОП и органите на МВР. Разбити са шест добре споени престъпни колектива, които са поискали около 400 млн. лв. за възстановяване на ДДС. Десетина акции пък са разкрили компании или групи, които са се занимавали със стопяване на ДДС чрез фиктивни сделки и фактури.


Интересен е изграденият Профил на данъчния престъпник, които данъчните са създали, за да знаят къде да ударят. Става дума основно за нива на фирмените обороти по браншове, над които се очертават рисковите контингенти. Тази информация обаче била строго конфиденциална. Но точно в тези фирми ревизиите откривали най-много злоупотреби.


Данъчните се готвят да отчетат резултатите си за годината малко преди Коледа.


nbsp;


От единия джоб в другия

Данъчните приходи са функция на икономическото развитие. Пряко отражение върху тях има вносът и когато ръстът му за годината е заложен като 5.6%, а той реално клони към 20%, положението става неспасяемо. Ето и един ясен пример - фирма внася един тир с китайски запалки за 100 000 лева. На границата плаща 20 000 лв. ДДС. След месец -два запалките са продадени и той си иска ДДС-то като данъчен кредит. Данъчните му правят ревизия и му го връщат. Така цялата работа на бирниците е неутрална към приходите в бюджета.


nbsp;


Джипитата са непоправими

Правили сме стотици проверки на джипита за издаването на касов бон за потребителската такса, която пациентите плащат. Констатирани са нарушения, когато личните лекари не издават въпросния документ, коментираха от Националната агенция по приходите.


От агенцията допълниха, че не е задължително във всеки кабинет да има касов апарат, когато става въпрос за медицински центрове или ДКЦ-та, които са регистрирани като юридически лица. В такъв случай има касов апарат само на регистратурата, откъдето минават всички плащания. Ако тези разпореждания се нарушават, данъчните могат да наложат глоба до 3000 лв. За второ нарушение санкцията е 10 000 лева.


В повечето случаи обаче потребителската такса в момента се плаща от болния в кабинета на джипито и тогава то трябва да издава касови бележки. В противен случай според законодателството се приема, че укрива доходи, което е нарушение.


Джипита вземали по-висока такса дори за издаването на рецепта, а в същото време не се отчитат и не дават документ за плащането. Не са рядко обаче и хората, които не са си искали фискалния бон за платената сума, което е наказуемо по закон.


Личните лекари и стоматолозите са задължени да издават касова бележка за потребителската такса по Закона за облагане доходите на физическите лица, тъй като се водят към свободните професии.


Единствено експертите от НАП имат задължението да следят за това. НЗОК би могла да сътрудничи на агенцията в обща проверка, като предоставя информация за това колко пациенти са минали на преглед през кабинета на даден личен лекар, а данъчните да засекат броя на издадените касови бележки с реалния поток от пациенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във