Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Села се бият за стария асфалт от "Тракия"

Кметовете на селата в Община Раковски се надпреварват кой да вземе стария асфалт от ремонта на автомагистрала "Тракия", за да поправи разбитите улици в малките населени места.

Вместо непотребната вече пътна настилка да се изхвърля на сметището,  парчетата се товарят на камионите и се изсипват до депо в село Белозем. Струпаните там хиляди тонове фракция ще отидат за настилка на калните улици в петхилядното село.

Технологията е проста - камионите изсипват остърганата настилка върху проектоулиците, а малко багерче или хора с лопати и мотики я разстилат на сравнително еднакъв пласт. Не са необходими услугите на валяк - минаващите коли я утъпкват, а силното слънце я изпича и консервира, коментираха селски експерти.

"Такава фракция по принцип се закупува, тя струва пари, а при нас идва даром", обясни кметът на Белозем Иван Тачев. "Здрава е, предполагам, че три-четири години ще издържи", допълни той. Проблемът е, че 80% от улиците в селото са в окаяно състояние. Осеяни са не с дупки, а с огромни кратери и старият асфалт няма да стигне за всички.

От страх да не свърши настилката от "Тракия”  някои от хората платили директно на камионите, за да я стоварят пред домовете им - по 100 лв. на камион, разказват те.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във