Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ може да влязат в рецесия до две години

Възможността за рецесия в САЩ през следващите две години се увеличава значително, дори и търговското напрежение с Китай да не ескалира до пълна търговска война, твърдят експертите от сингапурската държавна инвестиционна фирма Temasek Holdings

Икономическият растеж в Съединените щати все още е силен, но страната вече е забавила своя цикъл на икономическа експанзия. Пазарът на труда се затяга и компаниите са изправени пред нарастващи загуби, казват сингапурските инвеститори, цитирани от американската телевизия CNBC..

Предвид тези обстоятелства, Федералният резерв ще трябва да увеличи лихвите проценти, за да не допусне прегряване на икономиката, а това ще бъде труден за балансиране ход. 

"Това е трудна задача, тъй като трябва да забавиш икономиката, но не прекалено много", уточнява експертът от Temasek Holdings.

"Трябва да добавим и проблемите около евентуалната търговска война. Дори да не станем свидели на такава, напрежението оказва влияние на инвеститорите- те губят увереност, увереност губят компании и потребителите. Това само по себе си може да доведе до рецесия.", казват още от сингапурския инвестиционен холдинг. 

Те прогнозират също така, че напрежението между САЩ и Китай ще продължи в следващите месеци 

Държавната инвестиционна фирма Temasek Holdings разполага с портфолио на стойност 235 млрд. долара. Тя притежава акции в големи банки като Standard Chartered и Commercial Bank of China. Temasek Holdings напоследък инвестира много и в технологичната индустрия. Наскоро сингапурският инвестиционен холдинг участва в сделка за 14 млрд. долара с китайския технологичен гигант Ant Financial.

Facebook logo
Бъдете с нас и във