Банкеръ Daily

Ерик Розенгрен:

САЩ и Япония може да се нуждаят от повече инструменти, за да укрепят банковата система

Ерик Розенгрен

САЩ и Япония може да се наложи да подкрепят банковия надзор, за да се подготвят за икономически спадове, предупреди гуверньорът на Федералната резервна банка - Бостън Ерик Розенгрен, цитиран от Ройтерс.

Ерик Розенгрен, президент на Федералната резервна банка - Бостън, каза, че политиците в двете големи икономики (САЩ и Япония) трябва да обмислят дали регулаторите се нуждаят от повече инструменти, включително изискването банките да държат повече капитал сега, за да противодействат на икономическите рискове. „Япония, подобно на Съединените щати, би могла да извлече полза от преразглеждане на разширения набор от макроосигурителни инструменти за повишаване устойчивостта на финансовата система“, заяви той.

В изявлението си Розенгрен не обсъди перспективите за паричната политика. В сряда Федералният резерв сигнализира, че намаляването на лихвените проценти може да започне още през юли в отговор на нарастващите икономически рискове, нарастващите търговски напрежения в САЩ и хладната инфлация. Федералният резерв посочи високите нива на корпоративния дълг на САЩ сред основните рискове за икономиката днес.

Речта на Розенгрен се съсредоточи главно върху уроците от финансовата криза в края на 90-те години в Източна Азия и това, което той вижда като слабости в японската финансова система днес. Политиците биха могли да намалят въздействието на предходни финансови кризи от банките за „стрес-тестове“ и да изискват от тях да държат допълнителни пари, каза Розенгрен.

„Въпреки изминалото време и приемането на по-добри политики, може да се твърди, че японската банкова система сега е отново застрашена от неблагоприятни икономически условия“, каза гуверньорът, който беше в Федералната резервна банка - Бостън, когато световната финансова криза от 2008 г. разтресе икономиката. „Намаляващото население, демографските проблеми и много ниските лихвени проценти предоставят много малко възможности на японските банки да оперират рентабилно. Това, разбира се, дава стимул да се достигне до доходност, което може да предполага допълнително поемане на риск", добави той.

Докато Розенгрен одобрява изискването банките да поддържат допълнителни капиталови нива, самият Фед е отхвърлил изискването банките да направят това, запазвайки изискването на „Контрацикличен капиталов буфер“ за банките на 0%. Гуверньорът не гласува тези капиталови изисквания.

Федералният резерв трябва да докладва по-късно днес някои резултати от собствените си годишни „стрес-тестове“ на способността на банките да преодолеят сериозен спад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във