Банкеръ Daily

Финансов дневник

Само големите фирми получават отсрочка за смяна на касовите апарати

Паричните потоци от Венецуела са стигнали до българска банка чрез кореспондентски банки, които са европейски и не само. Да не бързаме с изводите за някакво нарушение на закона. Със сигурност говорим за трансфери от държава, за която нашето правителство смята, че нещата не стоят добре.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов относно с преводите на средства от държавната петролна компания на Венецуела към България.

"БНБ е разполага с тази информация и неслучайно БНБ е отказала откриването на кореспондентска сметка в тази търговска банка", посочи Горанов пред bTV. По думите му сделките и транзакциите изглеждат със съмнителна икономическа логика.

"Тези пари не са стигнали до България с пощенски запис. Те са минавали през кореспондентски банки, които са в държави, претендиращи, че са по-развити и богати от България". 

Горанов подчерта, че страната ни има исторически шанс да си проправи път към еврозоната. Той изтъкна, че ако страната ни изпълни изискванията на ЕЦБ за установяване на тясно сътрудничество, ни би следвало да има проблем с приемането ни в чакалнята на еврозоната. 

Министърът на финансите съобщи, че отсрочка за смяната на касовите апарати ще има само за големите фирми: "За икономическите оператори, използващи компютърни системи за управление на продажбите, за които е нужен нов софтуер, срокът за привеждането им към новите изисквания на приходната агенция ще бъде удължен до края на септември"

Владислав Горанов обеща, че ако има нещо нередно в резултатите от проверката за апартамента му, ще напусне политиката. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във