Банкеръ Weekly

екзотика

С потребителски заеми купуват акции

Борсата започна да привлича млади интелигентни, но високо платени хора.
S 250 edfa26b5 d844 4434 9bd4 87fee74794cb

Младежи теглят заеми, за да играят на фондовите борси, каза за "БАНКЕРЪ" кредитният консултант Тихомир Тошев. Това били най-вече млади хора под 30 години,  в повечето случаи даже са между 20 и 25 години. Въпреки че става въпрос за относително малък дял на тази екзотика, добави той.

"Вземат неголеми пари - от порядъка на 10-20 хил. лв., а на един такъв кредит месечната вноска е 100-200 лева. Някои преди това са играли с малки суми и са успявали да печелят. След като видели, че им върви, решават да рискуват малко повече. Става дума обаче за работещи хора, получаващи  добри заплати. Кредитът обикновено го добавят към заработените от тях между 2 хил. и 4 хил., с които най-често играят. Голяма част от тях са ΙΤ-специалисти, следящи пазара на ценни книжа. По мои впечатления  предпочитат се основно чуждестранните книжа.

Това е нещо като търкане на талончета от моментните лотарии, но с по-голяма успеваемост, шегува се той. Участниците следят как се движат акциите и се стремят да направят някакви парички от това.

Инвестициите обикновено се делят на нискорискови, балансирани и високорискови. Последните са почти като игра на тото. Както можеш да получиш горница от 60-70%, по същия начин с толкова може  да си и на минус", обясни той. По думите на експерта  в България обаче все още нямаме борсовата култура като тази на инвеститорите  на Запад и най-вече в САЩ. Преди кризата в периода 2007-2008 г. имаше доста нашенци, които играеха на борсите. Купуваха и продаваха акции и от това печелеха и се бяха увлекли по подобни инвестиции. След това обаче много хора загубиха пари и за известно време това увлечение изчезна. Сега сякаш тази мода отново  излиза на преден план, но не се рискува с големи суми.

На въпрос дали ниските лихви по депозитите няма да накарат повече хора да потърсят алтернатива и да инвестират в ценни книжа, Тошев отговори, че това едва ли ще стане у нас. Големите депозити  държи  една пета от населението, която е на възраст от 35 до 50 години. Това са хора със стабилни доходи - или от бизнес, или от кариера и не са склонни  да си рискуват парите на борсите. Постепенно се отварят към инвестиции във взаимните фондове. В тази връзка те по-скоро биха дали част от капиталите си да ги управлява на някого, който разбира от това, отколкото самите те да се захващат с такива операции.

Според шефа на "Кредит център" отдавна отминаха времена, когато се  залагаше  на курсови разлики. Много малко са  българите, които инвестират във валута с цел да печелят от курсовите разлики. "То сега няма валута, която си заслужава да се прави това. Доларът уж щеше да стане 2 лв., но още си стои на доста по-ниски нива и се колебае нагоре-надолу", поясни той.

При по-младите потребители често се наблюдава рисково поведение да теглят кредити, за да си купят последен модел телефон, лаптоп, телевизор, които после трудно връщат. Често тези хора нямат стабилна  кариера  и често остават без работа, което затруднява връщането на парите.

Дотук екзотиката приключва. Като цяло длъжниците по потребителски кредити теглят пари за по-сериозни неща като доплащания по закупуване на жилища, ремонти, обзавеждане, обединяване или изчистване на стари задължения и др.

През последните години определено има ръст на потребителското кредитиране, но това, което е характерно за 2018 г., е, че то достигна нивата отпреди кризата и ги задмина. Имаше засилено търсене в този сегмент и това отличава изминалите 12 месеца от  предишните, коментират експертите. Ръстът ни за 2018 г. ни кара да вярваме, че и догодина можем да имаме очаквания за подобно развитие. Да, темповете може да са по-слаби, но тенденцията на развитие ще се запази. Нещата ще се развиват благоприятно и хората ще продължават да имат по-позитивни очаквания в тази посока. Това се обяснява основно с икономическата ситуация, включително и с изключително ниската безработица. Тези фактори карат хората се чувстват сигурни за доходите си, което им позволява да мислят вече за сериозни инвестиции в дома, в образованието на децата си и дори за забавления.

Добрият лихвен процент за потребителски кредит в момента е между 5 и 6.5 на сто, показа проверка на "БАНКЕРЪ". За ниските доходи се изисква поръчител, но при доходи над 1400 лв. процесът минава гладко, без да се ангажира друго лице.

Бумът на потребителските кредити обаче води и до бум на неплатените заеми. Делът на българите, които изпитват затруднения при връщането на заемите в срок, се увеличава. Това сочат данните на фирми за събиране на вземания.

В момента повече от половината невърнати в срок заеми са към банките. Има клиенти, които теглят максимума, който банката дава  -  те са с рисков профил. 

Потребителите попадат в редица капаникоито правят трудно обслужването на кредитите им. Те са свързани най-вече с прекалено големите размери на взиманите заеми и с прибягването до бързи кредити. До трудности с плащането в срок все повече се стига и при покриване на вноските по кредитната ни карта.

Понякога се налага да изтеглят бърз кредит за голяма сума. Най-сериозен е рискът при ипотечните кредити. Все повече потребители теглят жилищен и потребителски заем едновременно. В момента в София средният потребителски кредит е 17 000 лв., а в по-малките градове - между 9 000 и 12 000. За жилище средният заем в София е 120 000 лв., а в провинцията - между 50 000 и 90 000 лева.

Централната банка поиска банките да ограничат финансирането над 80 процента. 

Как да пресметнем кой кредит е по джоба ни - ако има разлика между сигурните ни разходи и сигурните ни доходи, чрез които бихме могли да изплащаме кредит?

Според специалистите, ако вноската е 30% от дохода, е добре. 

Профилът на длъжника в момента  е млад човек, мъж, под 30 години, добро образование, с добра позиция -  обикновено това са  хората, които харчат за скъпи неща. Но не са успели да направят сметка. 

Една от основни причини, заради  които се теглят кредити, е ремонтът на дома, който присъстваше в топ 3 и през миналата година. Също така се теглят кредити за обединяване на задълженията. На трето място са кредитите за покупка на автомобил. Интересното за 2018 г. е това, че имахме голямо увеличение при финансирането за обединение на задълженията. Ръстът при него беше близо 20 процента.

Средната стойност за страната на теглените потребителски заеми е 6000 лв., а тенденцията е към нарастване. Най-често периодът при тях е за 60 месеца. В София нивото е по-високо - над 7000 лева. При стоковите кредити средната стойност е около 800 лв. и те са за период от около година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във